Kazna RAK-a: RTRS mora platiti 12.000 KM zbog neistina o žrtvama sa tuzlanske Kapije

by admin2
| 11:42

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je, postupajući po službenoj dužnosti i po pristiglim prijavama među kojima je bila i prijava Fondacija Istina Pravda Pomirenje, 30. septembra izdala rješenje kojim se Radio-televizija Republike Srpska kažnjava  sa 12.000 KM.

U saopštenju Fondacije Istina Pravda Pomirenje navodi se da je riječ o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiji, u kome su “po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske “žute štampe” koju predvode  „Večernje novosti“.

– U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela Radio televizija Republike Srpske, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, analizirajući sporni prilog, RAK utvrdio da je došlo do kršenja člana 3. stav 1. i 4. – “pravičnost i nepristrasnost” i člana 17. stav 4 – “zaštita privatnosti” regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

– Podsjećamo da je ovo druga izrečena kazna RTRS-u po prijavi Fondacije Istina Pravda Pomirenje, a u oba slučaja Kodeks je prekršen prilikom izvještavanja o stradanju na tuzlanskoj Kapiji – navodi se u saopštenju.

(Tuzlainfo.ba)