Obilježena 25 godišnjica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle

by nedim
| 19:40

Povodom obilježavanja 25 godina rada i postojanja Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle, danas upriličeno je polaganje cvijeća na spomen obilježju Slana Banja, a u Narodnom pozorištu Tuzla održana i je Svečana akademija.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle formirana je 1994. godine i u početku je djelovala u sastavu Udruženja Zlatni ljiljani Tuzla, a nakon preregistracije radi i funkcioniše ka Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle od posebnog društvenog interesa.

Organizacija je formirana kako bi pomogla članovima porodica koji su ostali iza poginulih boraca – najboljih sinova grada Tuzle i Bosne i Hercegovine. Članovi porodica šehida i poginulih boraca su od osnivanja do danas bili veoma angažovani i dali puni doprinos u realizaciji programskih ciljeva i zadataka.

Sabira Mićanović, predsjednica Upravnog odbora Organizacije, u svom uvodnom obraćanju je rekla kako je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle, tokom 25 godina svog rada i postojanja, čuvala uspomenu i dignitet najboljih sinova ovog grada i Bosne i Hercegovine. “”Od nastanka naše Organizacije, 12. jula 1994. godine, pa do danas, prošlo je 25 godina.

To je period u kome smo se borili i rješavali mnoga pitanja koja su pomogla i danas pomažu porodicama da lakše podnesu gubitak i bol za izgubljenim sinovima, očevima i muževima i da im se omogući pristojan život”, rekla je Mićanović, te  istakla dobru saradnju Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle sa drugim boračkim udruženjima, Gradom Tuzlom, te kantonalnim i federalnim ministarstvima za boračka pitanja.

“Ja vam se zahvaljujem za ukupan doprinos našem društvu, za vašu hiperaktivnost u važnim datumima za ovaj grad i za ovu zemlju. Za vaš aktivitet i  angažiranost, za odbranu ukupnog pijeteta Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije nikoga napala, nijednu susjednu zemlju i ako iko ima čist obraz u minulom ratu onda ga ima samo i jedino Bosna i Hercegovina”,  kazao je gradonačelnik Imamović, te naglasio da je važno sačuvati sjećanje i poštovanje prema onima kojima dugujemo za ono najvrjednije što imamo – za mir i slobodu: “Moramo njegovati zahvalnost prema onima koji nisu oklijevali dati svoje živote za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, kao i prema i njihovim porodicama koje ih i danas oplakuju.”

U povodu 25 godina rada, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle dodijelila je priznanje Zlatna plaketa istaknutim pojedincima, za izuzetan i nesebičan doprinos u radu i funkcionisanju organizacije.

Za izuzetan doprinos u radu i funkcionisanju organizacije, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle, Zlatnu plaketu dodijelila je gradonačelniku Tuzle, Jasminu Imamoviću, Salku Bukvareviću, ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH, Admiri Atić-Tupković, pomoćniku gradonačelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i održivi povratak, Sabiri Mićanović, predsjednici Upravnog odbora Organizacije, Zineti Agić, majci poginulog borca i jednoj od osnivača Organizacije, Jagodi Lolić, supruzi poginulog borca i sekretaru Organizacije.

(Tuzlainfo.ba)