BKC TK: Otvorena humanitarna izložba “Zbog njih”, umjetnika Rame Tučića Ramova

by nedim
| 9:15

U Bosanskom kulturnom centru sinoć je otvorena četvrta samostalna izložba slika tuzlanskog umjetnika Rame Tučića Ramova pod nazivom “Zbog njih”.

Na otvaranju su pored autora govorili Mirela Ibrahimović Mehanović, u ime Bosanskog kulturnog centra TK kao suorganizatora događaja, Albina Vicković, izvršna direktorica specijalnih programa RTV Slon, medijske kuće čiji je Ramo Tučić uposlenik i doc. dr.med. sc. Lejla Osmančević, v.d. načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, također jednog od suorganizatora izložbe, a veliki broj posjetitelja u izložbu su zanimljivim performansom uvele članice Plesnog studija Vortex iz Tuzla.

Izložba je prodajnog i humanitarnog karaktera i sva sredstva od prodatih slika bit će donirana Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

– Simbolično večeras vidimo 18 radova, jer je to period kada djeca prestaju biti djeca. Slike su rađene tehnikom akrilik na platnu, a  na slikama to su likovi iz crtanih filmova, junaci iz filmova, sa kojima se mogu poistovjetiti i djeca i odrasli. Kada sam počeo da se bavim slikarstvom obećao sam sebi sebi da ću talenat pokloniti svima kojima treba glas, onima koji su u nekim situacijama toliko tihi da i, trteba pomoć da ih neko čuje. To su u ovom slučaju bolesna djeca koja zaslužuju još bolje uslove pri liječenju – istakao je Ramo Tučić – Ramov, autor izložbe.

Slike imaju standardnu cijenu, ali se mogu kupiti i za veću, dok su tokom otvaranja izložbe svi posjetitelji mogli donirati sredstva za realizaciju cilja ove humanitarne izložbe. Broj pacijenata u dnevnoj bolnici Klinike za dječije bolesti, je povećan. Trenutno je tu blizu 90 djece i oko 70 majki pratilja a sva prikupljena sredstva bit će uložena u obnovu tog prostora.

– U ime kolektiva Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla zahvaljujem se Rami Tučiću što nas je izabrao kao partnera za jednu divnu humanitarnu akciju. Ramo je po struci novinar, ali je i umjetnik, jedna dobra, mlada, umjetnička duša, koja je dio svog umjetničkog aktivizma posvetio pomoći djeci. Planirano da sva sredstva koja se skupe u ovoj akciji usmjerimo u poliklinički dio, odnosno na dnevnu bolnicu. Taj prostor zaslužuje obnovu u svemu onome što je potrebno za dobro funkcionisanje ali i stvaranje jednog lijepog ambijenta za pacijente – kazala je prof.dr Lejla Osmančević, v.d. načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Partner u organizaciji događaja je i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona koji svoje kapacitete i resurse rado ustupa za akcije ovog tipa. Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati u maloj galeriji BKC TK u Tuzli do 13. decembra 2022. godine, saopšteno je iz JU BKC TK.