utorak, 15 Oktobar 2019 14:39

Pokrenuta inicijativa iz TK: Izgraditi nove dionice puta M18, zaobići Živinice i Kladanj

1510 karaula

Vlada Tuzlanskog kantona danas je podržala Inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, za izgradnju dionice magistralnog puta M-18 Šićki Brod – Kladanj, te je uputila Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje razmatranje i odlučivanje.

Ovim dokumentom inicira se izgradnja nove dionice pomenutog magistralnog puta, obzirom da trenutna dionica, kao i prostor kroz koji ona prolazi, ne pružaju mogućnosti da se sanacijom i rekonstrukcijom postojeće dionice postigne potreban efekat.

Naime, elementi postojeće trase su takvi da onemogućavaju značajno unaprjeđenje i poboljšanje njenog stanja, a sve u cilju povećanja stepena sigurnosti saobraćaja, povećanje protoka saobraćaja, smanjenje gustine saobraćaja i eliminisanje uskih grla.

Ovom inicijativom navode se i brojni drugi podaci i činjenice koje govore u prilog neophodnosti povećanja prohodnosti i stepena sigurnosti na ovoj dionici magistranog puta M-18.

Inicijativa sadrži prijedlog da se novom dionicom zaobiđu uža gradska područja Živinica i Kladnja, gdje se magistralna cesta koristi kao gradska saobraćajnica.

Prem nekim ranijim studijama iz 2009. godine, za poptunu rekonstrukciju i modernizaciju magistralne ceste Tuzla - Sarajevo, čime se vrijeme putovanja skratilo sa 150 na 90 minuta, potrebno je 270 miliona eura.

Predviđa se da bi se jeftinijim rješenjima cijena uveliko mogla smanjiti. Za novu dionice ovog puta, navedeno je da se od Vlade FBiH očekuje 43 miliona KM, a da se ostatak sredsatva bi se obezbjedilo iz kredita koji bi se vraćali prikupljenim akcizama od goriva.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu