utorak, 15 Oktobar 2019 07:37

Općinski sud u Tuzli: Vesna Švancer osuđena na dvije i po godine zatvora

0610 vesna

Općinski sud u Tuzli jučer je donio i javno objavio presudu kojom je optužena Vesna Švancer oglašena krivom za počinjenje krivičnog djela – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Sud je Vesni Švancer za počinjena krivična djela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, a u koju će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 20.04.2018. godine do 13.03.2019.godine, saopšteno je iz tog suda. 

Također, Sud je Švancer, po pravosnažnosti presude,  izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u periodu od 10 godina, te joj je također oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 11.500 KM, te utvrđena obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

Ranije je pravosnažna presuda u ovom predmetu izrečena i Azri Džafić zbog istih krivičnih djela, a  koja je bila dio udruženja koje je organizirala Švancer, te joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci.

Podsjećamo, optužnicom se Švancer tereti da je  formirala udruženje, u kojem  su bili  Azra  Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih  sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i  isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer,  znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili. 

Azri Džafić se optužnicom na teret stavlja da je učestvovala u četiri radnje uslovljavanja korisnika pomoći iz budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi  da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte  s njim.

Švancer je bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i bivša članica Saveza za bolju budućnost (SBB). Nakon potvrđivanja optužnice stranka je isključila iz članstva.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu