srijeda, 09 Oktobar 2019 20:49

Fakultet elektrotehnike u Tuzli: Predavanja održali profesori sa univerziteta u USA i Irskoj

0910 profesori

Na Fakultetu elektrotehnike, u protekla dva dana, predavanja su održali Dr.sci. Lelić Muhidin, Director, Applied R&D and Executive Advisor kompanije Quanta Technology, North Carolina, USA i Dr.sci. Edin Omerdić, University of Limerick, Ireland.

Organizacija predavanja rezultat je zajedničke saradnje između Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Međunarodne organizacije za migracije, u sklopu projekta Dijaspora za razvoj – Diaspora for Development (D4D). “Dijaspora za razvoj” (D4D) je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i švicarske vlade uz implementing partnere UNDP i IOM BiH.

Prisutnima se najprije obratila Dekanesa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, Prof. dr. Nerdina Mehinović, koja je istakla izuzetnu važnost organiziranja ovakvih događaja, koji osim stručnog doprinosa, nude i mogućnost za značajnije povezivanje stručnjaka iz dijaspore sa istraživačkim ustanovama i istraživačima iz BiH.

U okviru predavanja Dr.sci. Lelić je dao pregled novih tehnologija pametnih mreža i objasnio njihovu ulogu u omogućavanju integracije širokog raspona distribuiranih energetskih resursa. Nove tehnologije uključuju razvoj učinkovitije, pouzdane i ekonomične proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, tehnologije skladištenja energije, električnih vozila (EV), nadzornih, zaštitnih, automatizacijskih i kontrolnih uređaja koje nude značajne mogućnosti za ostvarenje održive energetske budućnosti. Fokus predavanja bio je na trendovima u primjeni i upravljanju DER-om, mikro-mrežama, skladištenjem energije i infrastrukturom električnih vozila, kao i ekonomskim i tehnološkim mogućnostima regionalnih javnih preduzeća, akademskih institucija i industrije da sudjeluju i imaju koristi od Smart Grid tehnologija.

Dr.sci. Omerdić je u svom predavanju predstavio tri studije: OceanRINGS, korisničko sučelje miješane stvarnosti i inovativne metode poučavanja. OceanRINGS izrađen je sa ciljem da pojednostavljuje složene podmorničke zadatke i kombinira najsavremeniju navigacijsku opremu sa najboljim upravljačkim algoritmima i novim VR tehnologijama za pružanje pametnog, intuitivnog i jednostavnog korisničkog sučelja. Novo „Korisničko sučelje za miješanu stvarnost“ za pametne cyber-fizičke sisteme (CPS) spada u klasu sistema miješane stvarnosti, koji uključuje i klasične elemente korisničkog sučelja, ali i skup novih „prirodnih“ multimodalnih korisničkih sučelja, zasnovanih na istraživanju i integraciji vrhunskih tehnologija u nastajanju.

Predavanjima je prisustvovao veliki broj stručnjaka iz elektroprivrednih kompanija za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, te veliki broj inženjera iz privrede i studenata.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu