Vlada TK otvorila socijalni dijalog sa predstavnicima sindikata u Tuzlanskom kantonu

by nedim
| 17:11

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Denijalom Tulumovićem, otvorila je danas socijalni dijalog sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH Kantonalnim odborom Tuzlanskog kantona i Sindikatom Ministarstva unutrašnjih poslova i policije TK.

Današnji prvi, inicijalni sastanak je bio prilika da se Vlada upozna sa okvirnim, zajedničkim ciljevima svih sindikalnih organizacija, ali i određenim specifičnostima pojedinih grana i grupacija.

Fokus razgovora bio je usmjeren na vizije kreiranja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, a u smislu plaća, naknada i drugih materijalnih primanja uposlenika u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovana, policije, pravosuđa i uprave.

Premijer Tulumović i ministar finansija Suad Mustajbašić su istaknuli volju Kantonalne vlade da nastavi iskren socijalni dijalog i da bude partner sindikatima, ali i dodali da se budžet Kantona za narednu godinu kreira u veoma kompleksnim uslovima.

„Vlada je voljna biti pouzdan partner sindikalnim organizacijama i spremni smo napraviti i određene iskorake, posebno imajući u vidu odnos članstva ovih sindikata prema kantonalnim budžetima u proteklih 10-tak godina. Zahvaljujući tom odnosu i činjenici da uposlenici u ovim oblastima nisu utuživali kanton, mi danas nismo opterećeni sudskim presudama i možemo razmišljati o tome da se tim uposlenicima u narednom periodu i odužimo. Ipak činjenica je da se Budžet za narednu godinu kreira uz brojne nepoznanice koje nose donošenje federalnih Zakona o pravima boraca u FBiH i zakona o doprinosima i porezu na dohodak, što u znatnoj mjeri limitira mogućnosti za kalkulacije unutar Kantonalnog budžeta” rekao je ministar Mustajbašić.

S tim u vezi premijer Tulumović je sindikalne predstavnike zamolio da pokažu još malo strpljenja kako se ne bi počele stvarati nerealne i obaveze koje Kanton u budućnosti finansijski neće moći podnijeti.

Predstavnici sindikata su izrazili razumijevanje, te zahvalnost što je Vlada prepoznala dosadašnje aktivnosti i ulogu sindikata u očuvanju stabilnosti Tuzlanskog kantona.

Na kraju današnjeg sastanka dogovoreno je da će u narednim mjesecima do donošenja Budžeta Kantona za 2020. godinu socijalni dijalog biti intenziviran, a sve s ciljem rješavanja kako zajedničkih tako i specifičnih zahtjeva i problema koji su prisutni u svakoj od sindikalnih grana.

U ime Kantonalne vlade današnjem sastanku su, osim premijera Tulumovića i ministra Mustajbašića, prisustvovali ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić, ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović i pomoćnica ministra pravosuđa Selma Mešić.

Delegaciju Saveza samostalnih sindikata predvodio je predsjednik KO TK Fahrudin Šahović, a uz njega delegaciju su još činili Sumedin Kulović, Admir Terzić, Elbira Bešić, Samir Nurić, Amir Sejdinović, Hasan Tokić, Zlata Ilinčić, Elvir Šarić.

(Tuzlainfo.ba)