srijeda, 09 Oktobar 2019 18:00

Obilježavanje Dana mentalnog zdravlja: Predavanje za učenike-Mentalno zdravlje adolescenata

0910 Ilustracija predavanje mentalno zdravlje

Udruženje Amica Educa u sklopu obilježavanja Dana mentalnog zdravlja i realizacije projekta ''Prevencija bolesti ovisnosti kroz unapređenje ličnih komptencija srednjoškolaca'' organizira predavanje na temu ''Mentalno zdravlje adolescenata'' za sve zainteresovane učenike i uposlenike Srednje medicinske škole.

Predavanje će održati predstavnica Centra za mentalno zdravlje Tuzla Jasmina Šabović Mujabašić, pedagoginja-pishologinja i geštalt psihoterapeutkinja, u četvrtak 10.10.2019. godine u prostorijama Srednje medicinske škole Tuzla.

1 od 5 adolescenata ima narušeno mentalno zdravlje

Polovica slučajeva mentalnih poremećaja se javlja do 14 godine života. Danas, 1 od 5 adolescenata ima narušeno mentalno zdravlje, te se bilježi alarmantan porast stope sucida ili pokušaja suicida adolescenata i razvoja bolesti ovisnosti. Kao odgovor na ovaj značaj problem, Amica Educa je razvila projekat jačanja mentalnog zdravlja adolescenata i prevencije bolesti ovisnosti koji previđa intersektoralnu saradnju glavnih aktera iz zdravstvenog i obrazovnog sektora; Udruženja Amica Educa, JU Srednja medicinska škola i Centra za mentalno zdravlje Tuzla. Ovakav pristup osigurava sveobuhvatan pristup prevenciji i očuvanju mentalnog zdravlja adolescenata. Projekat je značajan jer prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) samoubistva su treći vodeći uzročnik smrti u dobi između 15 i 19 godina, te posljedice narušenog mentalnog zdravlja se protežu u odraslu dob, utičući na fizičko i mentalno zdravlje i ograničavajući mogućnosti da vode ispunjene živote kao odrasli. Promocija i rad na mentalnom zdravlju su ključne za podršku adolescentima da dosegnu svoj potencijal. 

Amica Educa obrazuje vršnjačke edukatore/ice

Projektnim aktivnostima Amica Educa podučava 15 učenika/ca Srednje medicinske škole u Tuzli u oblasti razvijanja samopouzdanja, vještina komunikacije i drugih ličnih i socijalnih vještina. Oni će kao vršnjački edukatori/ce, kroz interaktivne radionice, prenositi stečena znanja vršnjacima/kinjama u školi sa ciljem prevencije i pružanja podrške u očuvanju mentalnog zdravlja. Jedna od projektnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja mentalnog zdravlja i informisanja adolescenata i javnosti  je obilježavanje Dana mentalnog zdravlja  realizacijom predavanja na temu ''Mentalno zdravlje adolescenata''. 

Projekat i edukaciju vršnjačkih edukatora sprovodi Amica Educa koja preko 20 godina radi na unapređenju mentalnog i socijalnog zdravlja djece, mladih i odraslih. Amica Educa već duži niz godina sarađuje sa Centrom za mentalno zdravlje Tuzla u polju promocije i prevencije mentalnog zdravlja, pružanja tretmana i podrške građanima u stanju potrebe.  Amica Educa također ima ostvarene saradnje sa osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu na polju educiranja uposlenika i učenika u bitnim temama.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu