Vlada TK isključila Admira Suljića iz Pregovaračkog tima o kolektivnom ugovoru radnika u zdravstvu

by nedim
| 18:11

Uvažavajući zahtjeve punomoćnika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona, Vlada TK je danas izmijenila Odluku o imenovanju Pregovaračkog tima i davanju ovlaštenja za pregovaranje, a u vezi sa zaključivanjem Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK.

Ovim izmjenama iz pregovaračkog tima Vlade je isključen predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Admir Suljić.

Vlada TK je donijela ovu odluku uvažavajući razloge iz zahtjeva za izuzeće, a koji je podnio Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona, preko advokatske kancelarije koja ih zastupa.

U zahtjevu se navodi da Admir Suljić obavlja funkciju nespojivu sa članstvom u pregovaračkom timu Vlade Tuzlanskog kantona za vođenje pregovora radi zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona, jer Admir Suljić obavlja funkciju predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Navedeno je i da se imenovanjem predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona u pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona na najgrublji način krše osnovni principi i načela kolektivnog pregovaranja sadžana u Zakonu o radu.

Podsjećamo, Vlada TK je 24. septembra 2019. godine donijela Odluku o imenovanju Pregovaračkog tima i davanju ovlaštenja za pregovaranje radi zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona, u sljedećem sastavu: Dajana Čolić, ministrica zdravstva- predsjednik, Suad Mustajbašić, ministar finansija, Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak, Sulejman Brkić, ministar MUP-a, Almira Hurić, u ime Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, Admir Suljić i Melika Saračević.

(Tuzlainfo.ba/A.V.)