BKC TK Tuzla: Najava selekcije radova za izložbu 10. Bijenala Umjetnost minijature BiH

by admin2
| 16:00

Selekcija radova za izložbu 10. Bijenala Umjetnost minijature BiH će se održati u subotu, 05.10.2019. godine u maloj galeriji BKC-a Tuzla, sa početkom u 13,00 sati.

Selekciju radova, te koncept postavke vrši Umjetnički savjet u sastavu : Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti – Banja Luka, Una Popovic, istoričar umjetnosti – Sarajevo, Muhamed Bajramović,  akdemski slikar – Zenica, Maja Hrvanović Dedić, magistar grafike i dr vizuelnih  komunikacija i metodike –Tuzla,  Hari Ejubović,  prof. umjetnosti – u ime organizatora.

Na prijedlog Umjetničkog savjeta radove će ocjenjivati i nagrađivati Stručni žiri od pet članova, uključujući i jednog člana iz JU BKC TK Tuzla.

O BIJENALU:

Bijenale Umjetnost minijature BiH (BUM BiH) je tradicionalna likovna manifestacija na kojoj se promoviše minijatura kao značajan segment likovne umjetnosti.  Održava se  svake druge godine u JU BKC TK Tuzla i traje mjesec dana.

Radi se o prepoznatljivoj manifestaciji koja ima za ulogu afirmaciju minijature kao specifičnog likovnog izraza.

Važnost ovog događaja nije predstavljena samo kroz promociju likovnog stvaralaštva, već je njen značaj i veći, jer se radi o prestižnoj manifestaciji koja doprinosti razvoju kulture Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Na svečanom otvaranju Bijenala dodjeljuju se i nagrade autorima minijature, definisanim Pravilnikom Bijenala po utvrđenim kategorijama i to:

Nagrada za crtež; Nagrada za slikarstvo; Nagrada za grafiku; Nagrada za skulpturu i instalaciju; Nagrada “Aleksandar Aco Adamović“, za doprinos u razvoju i afirmaciji malog, kratkog i sažetog formata i posebno priznanje žirija GRAND PRIX.

Organizator i producent Bijenala Umjetnost minijature BiH je JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)