Značajan korak za oboljele: Dijabetičari u TK-u dobili trakice i pumpe

by admin2
| 8:52

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala na koje osiguranici imaju pravo u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja. Izmjene u odnosu na prošlogodišnju listu su obimne, a Zavod zdravstvenog osiguranja će koštati dodatnih pola miliona KM – piše Oslobođenje.

U nove izmjene su uvršteni i zahtjevi roditelja djece dijabetičara, koji su prije nekoliko sedmica protestovali tražeći povećanje broja finansiranih trakica za mjerenje šećera. U Udruženju Novi horizonti nisu krili oduševljenje ovom odlukom.

– Ovo nama znači sve. Umjesto dosadašnjih stotinu trakica godišnje, naša djeca će imati stotinu trakica mjesečno. Inzulinske pumpe ćemo morati doplaćivati samo sa 130 KM, potrošni materijal sa 18 maraka, a zamjenske pumpe će u potpunosti snositi zavod, kazala je Indira Bektić Mujkić iz ovog udruženja.

Podsjećamo, zbog neadekvatnog sufinansiranja nabavke trakica za mjerenje šećera, mnogi dijabetičari nisu imali dovoljno trakica za mjerenje šećera, pa su inzulin dozirali “napamet”.

Novom listom, uvažavajući potrebe osiguranih lica, uvedena su i nova pomagala za ostale osiguranike i to: silikonske cjevčice za suzne kanale, aparat za mjerenje krvnog pritiska za slijepa lica, trakice za zvučni glukometar za slijepa lica oboljela od šećerne bolesti i slično.

– S liste su izbačene, uz saglasnost Udruženja za slijepa lica TK-a, naočale s tamnim staklima za slijepa lica, kao i invalidska kolica na mehanički pogon, umjesto kojih su uvedena laka kolica na mehanički pogon 3, koja se obezbjeđuju osiguranim licima koja imaju od 15 do 65 godina i to djeci na redovnom školovanju i radno aktivnim osiguranim licima, kazala je Melika Saračević, sekretar kantonalnog Ministarstva zdravstva.

(TI/Oslobodjenje/Miren Aljić)