Manifestacija “100 000 pjesnika za promjene” prvi put održana i u Tuzli

by nedim
| 17:56
  •  
  •  
  •  
  •  

Manifestacija „100 000 pjesnika za promjene“ održana je jučer, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ prvi put u Tuzli.

Akcija „Pročitaj pjesmu djetetu“ u sklopu manifestacije 100TPC uspješno je realizovana, a gost je bio  pjesnik Šimo Ešić uz čije stihove su odrastali mališani sa ovih prostora. Ovo je bila lijepa prilika da se i roditelji prisjete svojih omiljenih stihova iz školskih dana i podijele ih sa djecom. Kroz razgovor naglašena je važnost čitanja, znanja, obrazovanja, i da se samo na taj način mogu desiti promjene.

„100 000 pjesnika za promjene“ pokrenuo je američki pjesnik, kantautor i urednik književnog magazina „Bigbridge.org“ Michael Rotenberg s namjerom da što više poetskih stvaralaca okupi oko plemenite ideje da se poezijom može uticati na mnoge negativne pojave i trendove u svijetu.

Svi materijali, dokumenti sa ovih događaja, fotografije, video i audio snimci, šalju se organizatoru i trajno čuvaju u arhivi organizatora, Stanford University.

Ove godine 100TPC su u saradnji sa Florida State University Libraries ponudili 45 pjesama raspoređenih u devet tema o djetinjstvu iz ogromne zbirke koju je sakupio John Mackej Shaw od 1920. godine u želji da svojoj djeci čita poeziju.

Prisutni nisu krili da je bilo  lijepo druženje uz poeziju, i zadovoljstvo što su dio jednog od 700 događaja u više od 500 gradova u svijetu. 

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.