3. Film Tuzla Film Festival: Otvaranje u srijedu, Dragan Bjelogrlić na crvenom tepihu!

by admin
| 16:59

Treći Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma, počinje u srijedu 10. septembra 2014. godine u 18.30 sati, a otvorit će ga film „Montevideo, vidimo se“, srbijanski kandidat za Oskara.

Kako je predočeno na današnjoj press konferenciji, na kojoj su govorili Boris Balta, direktor festivala i prof. dr. Srđan Vukadinović, jedan od članova Žirija i selektor u kategoriji dokumentarnog filma, i pored manjeg budžeta u odnosu na prva dva festivala, kvalitet programa je podignut za stepenicu više.

Pored četiri kategorije koje su i ranije bile zastupljene: dugometražni, dokumentarni, animirani i kratki, te amaterski film u kategoriji „Snimaj bilo čim“, novina je internacionalna sekcija, koja nije takmičarskog karaktera.

-Internacionalna sekcija je rezultat našeg ulaska u svjetsku porodicu festivala. Iako smo planirali da filmove iz te kategorije tretiramo tek na našem petom festivalu, veliki broj pristiglih filmova nas je primorao da to uradimo mnogo ranije. Gledatelji će u toj sekciji imati priliku vidjeti 27 odličnih filmova – istakao je Boris Balta.

U konkurenciji igranih filmova, publika će imati priliku vidjeti pet regionalnih hitova. Radi se o dva filma kandidata za Oskara iz svojih zemalja, „Montevideo, vidimo se“ i „Kauboji“. U saradnji sa SFF-om publika će moći vidjeti i film „Mostovi Sarajeva“, a u konkurenciji su još filmovi „Broj 55“ i „Mamula“.

-Kao i prethodnih godina imamo najavljena gostovanja glumačkih i producentskih ekipa većine projekcija iz kategorije igranih filmova. Na otvaranju festivala kao gosta ćemo najvjerovatnije imati Dragana Bjelogrlića i ekipu filma „Montevideo, vidimo se“, a na kafama sa poznatim bit će protagonisti i drugih filmova koji će se prikazivati – rekao je Boris Balta.

Program festivala će pored više od 100 projekcija filmova činiti i tematske radionice koje će voditi Srđan Šarenac i Nikola Kojo, zatim svakodnevne kafe sa poznatim, festivalske zabave na pet lokacija, izložbe i drugi zanimljivi sadržaji.

Članovi Žirija ove godine će po prvi put dolaze van južnoslavenskih prostora, a u toj ulozi će se naći turska producentica Diloy Gulun.

-Ove godine je bilo različitih tema i različitih trajanja filmova koji su dolazili sa različitih prostora. Za selekciju nam je bilo bitno, između ostalog, da tretiraju teme koje govore o sadašnjosti i budućnosti ovih prostora. Kroz selektovane filmove smo željeli da razvijemo jednu humanu dimenziju bistvovanja na ovim prostorima. Ovogodišnji dokumentarni filmovi predstavljaju jedan dobar lijek poslije svega onoga što nam se dešavalo u proteklom periodu – rekao je prof.dr. Srđan Vukadinović, između ostalog i autor filmsko-dokumentarne izložbe „Šekspir na filmu“ koja će biti dio ovogodišnje festivalske priče, a doprinos je TFF-a godini Šekspira koja se u kulturnim manifestacijama obilježava širom svijeta.

Cijene ulaznica se kreću od 2,00 do 8,00 KM, a sredstva prikupljena od prodatih ulaznica sa otvaranja festivala bit će uplaćena fondovima za pomoć područjima pogođenim nedavnim elementarnim nepogodama u BiH.

Treći Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Pokrovitelji su Općina Tuzla i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Srebreni sponzori su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, European Union – Special representative in BiH i Radio Kameleon. Sponzori festivala su Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Securitas, Bosanski kulturni centar TK i Dom mladih Tuzla.

Više informacija o Tuzla Film Festivalu – južnoslovenskog filma može se pronaći na oficijelnoj stranici festivala www.tff.ba.

(TI) 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.