Obilježavanje godišnjice II korpusa A RBiH: Premijer TK održao sastanak sa organizatorima otpora

by admin2
| 13:27

U okviru programa obilježavanja godišnjice osnivanja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić primili su danas u posjetu aktere organizovanog otpora na području Tuzlanskog kantona u ratu 1992-‘95.godine. Radi se o generalu Hazimu Šadiću, nekadašnjem komandantu Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i predstavnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i boračkih saveza i udruženja.

Kao predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice premijer Tulumović je uputio čestitke zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije.

„Obilježavanje ovog datuma nije važno zbog nas koliko je važno zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti trebaju poznavati svoju historiju, tako da obilježavanje ovako značajnih datuma ima svoju posebnu težinu“ – istakao je Tulumović.

Ovom prilikom istaknuto je zadovoljstvo što su se na jednom mejstu okupili pojedinci koji su direktno učestvovali u organizaciji odbrane Bosne i Hercegovine na području našeg kantona, ali i istaknut žal što ovom prijemu nisu prisustvovale i druge, za odbranu veoma bitne osobe.

U narednim danima delegacije predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona i boračkih saveza i udruženja posjetit će svih 13 općina TK i položiti cvijeće na centralnim spomen obilježjima.

Cvijeće će biti položeno i počast odata i na spomen obilježjima u pet općina na području entiteta Republika Srpska, bistama narodnih heroja s područja Tuzlanskog kantona, memorijalnim centrima u Potočarima i Kalesiji i na mezaru prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Kovačima u Sarajevu.

Kruna ovogodišnjeg obilježavanja bit će polaganje cvijeća na spomen obilježjima u Tuzli i svečana akademija koja će biti upriličena u petak (27.9.2019. godine) u SKPC Mejdan u Tuzli sa početkom u 16:00 sati. Ovom prilikom bit će i uručena priznanja za doprinos odbrani i očuvanju jedinstva BiH.

(Tuzlainfo.ba)