Muzej Istočne Bosne u Tuzli organizovao izložbu u povodu 27. godišnjice Drugog korpusa ARBiH

by admin2
| 12:17

U Muzeju Istočne Bosne u Tuzli danas je pred mnogobrojnim posjetiocima upriličena izložba ratnih fotografija posvećena 27. godišnjici od formiranja 2. korpusa Armije RBiH.

Fotografijama su prikazani uspjesi koje je 2. korpus postigao u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Autor izložbe je kustos Muzeja Istočne Bosne Nermin Ibrić koji je u uvodnom izlaganju istakao da postavljene fotografije pričaju i svjedoče istini o herojskoj borbi pripadnika 2. korpusa i ljudima tog vremena.

U svom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona u saradnji sa Oružanim snagama BiH, boračkim savezima i udruženjima, Muzejom Istočne Bosne i drugim institucijama i pojedincima radila na prikupljanju, obradi, čuvanju, ali i prezentaciji historijske građe kako bi se mladi naraštaji slikovito kroz faktografsku građu mogli upoznati sa svojom historijom, te je istakao da će 2. korpus Armije RBiH ostati u historiji upamćen kao jedna od rijetkih oružanih snaga koja je stasavala u najtežem trenutku povijesti svoje zemlje boreći se za očuvanje njene cjelovitosti, demokratičnosti i nezavisnosti.

Prisutnima se obratila i v.d. direktora Javne ustanove Muzej istočne Bosne Tuzla Nataša Perić i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice Drugog korpusa Fahrudin Hasanović.

Ova izlozba ostaje otvorena do 1.12.2019.godine, svakim radnim danom u terminu od 10-14 sati.

(Tuzlainfo.ba)