Odbrana ima nove dokaze: Da li će postupak protiv Margarete Hadžić biti ponovljen?

by nedim
| 15:59

Vrhovni sud F BiH ponovo je uvažio žalbu odbrane Margarete Hadžić protiv rješenja Kantonalnog suda u Tuzli kojim se odbija njen zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka u kojem je pravomoćno osuđena na osam godina zatvora zbog oružanog napada i pokušaja ubistva policajca MUP-a TK.

Ona je polovinu kazne već odležala.

Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 14. augusta predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Tuzli na ponovno odlučivanje.

Ovo je za Oslobođenje potvrdio i advokat optužene Mensur Radončić, koji tvrdi da odbrana ima nove dokaze koji bi išli u korist njegove klijentice, te da je Vrhovni sud FBiH i ranije već nekoliko puta uvažavao žalbu odbrane protiv rješenja suda kojim se odbija njihov zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka.

– Kako je prvostepeni sud propustio obrazložiti i dati određene razloge o tome da li je medicinska dokumentacija od 26. augusta 2014. podobna da samostalno ili u vezi sa ranijim dokazima može prouzrokovati oslobađanje osuđene ili njenu osudu po blažem zakonu, a sve u vezi sa krivičnim djelima za koje je osuđena, osnovano se u žalbi branitelja ističe da prvostepeni sud nije dao razloge o odlučnim činjenicama. Time je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka na koju se osnovano ukazuje žalbom branitelja, navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Podsjećamo, Margareta Hadžić je 18. jula ove godine uhapšena u Srbiji, nakon što je pokušala iz BiH ući u tu državu. Uhapšena je po crvenoj potjernici koju je za njom raspisala Bosna i Heregovina, nakon što je prije toga puštena na dopust iz tuzlanskog zatvora u koji se nije vratila na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora na koju je osuđena kao organizatorica kriminalne grupe koja se bavila rasturanjem narkotika.

Marga je višestruko osuđivana osoba i to na višegodišnje kazne zatvora, a 2003. godine u Tuzli osuđivana i zbog lažnog svjedočenja na sudu.

(Tuzlainfo.ba)