Najvažnije priznanje u karijeri: Emir Hadžihafizbegović dobio nagradu u Veneciji

by admin
| 18:28

Tuzlak, Emir Hadžihafizbegović dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu “Takva su pravila” redatelja Ognjena Sviličića.

“Žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji dodijelio je Emiru Hadžifahizbegoviću nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića”, saopštio je Hrvatski audiovizualni centar.

“Ovo je najvažnije priznanje u mojoj karijeri. Nosim ovu nagradu iz Venecije za hrvatski film ushićen i zadovoljan, ali i odgovoran za uloge koje su preda mnom. Drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografiju”, rekao je Hadžihafizbegović nakon primanja nagrade, prenosi Al Jazeera.

Film “Takva su pravila” jedan je od 17 dugometražnih filmova koji su se takmičili u Horizontima, službenom programu Venecije posvećenom novim zanimljivim redateljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora.

“Potvrdili smo da je hrvatski film vrlo žilav i da je spreman na velike poduhvate”, rekao je Sviličić.

Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji uz podršku francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju.

Film je nadahnut stvarnim događajima, a prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu kada im sin završi u bolnici nakon što ga pretuče grupa vršnjaka. Maja i Ivo tada će se uhvatiti u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

“Htio sam snimiti uzbudljiv film o anonimnim ljudima i reći nešto o društvu u kojem živimo, društvu koje tolerira i potiče kaos, društvu koje nije briga. Više je istinitih događaja koji su me potaknuli da napišem taj scenarij”, rekao je Sviličić uoči premijere.

Nakon svjetske premijere na venecijanskom festivalu 29. augusta, Sviličićev film dobio je vrlo pozitivne recenzije u stranim medijima, koji su se složili da film prenosi moćne emocije prikazujući bračni par koji prolazi veliku tragediju, dok im društvo i birokratija u svojoj ravnodušnosti u tome nimalo ne pomažu.

Hollywood Reporter ocijenio je da je riječ o “malom, ali efektnom filmu”, u kojem su izvedbe glavnih glumaca “prilično uznemirujuće, čak i kada pokazuju malo emocija”.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.