Samostalni sindikat PPDIVUT BiH: Neviđena prevara radnika Hotela Tuzla

by admin
| 16:00
2912 hotel tz

Na vanrednoj sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH danas je oštro osuđeno ponašanje i krajnje namjere rukovodstva hotela „Tuzla“ u Tuzli, na čelu sa direktoricom Amalijom Simić i njenim poslodavcem, Igorom Pogačarom, vlasnikom RAM – Investa iz Ljubljane, kompanije koja je prije nekoliko godina preuzela hotel „ Tuzla“.

– Naime, na sceni je neviđena prevara radnika koji su bili raniji vlasnici kapitala od 75  posto, za šta su se kreditno zadužili kod Tuzlanske banke, zbog čega se prvobitnim ugovorom vlasnik i poslodavac Pogačar obavezao da će preuzeti na sebe ranije kreditne obaveze radnika prema banci u iznosu od 1.700.000 KM, te da će sve radnike zadržati na poslu – saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT,prenosi Fena.

Nažalost, kako se dodaje, Agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona radnike je izvela iz upravljačkih prava, a uvela novog poslodavca, Pogačara u ova prava i izdala mu rješenje da može uknjižiti vlasništvo od 75 posto, iako ovaj nije vratio radnički kredit.

Za to vrijeme banke su neumoljive i od radnika nastoje naplatiti kreditne obaveze, što ukazuje da je na sceni neviđena prevara i pljačka radnika u hotelu „ Tuzla“.

Sindikat PPDIVUT podsjeća da je prije godinu dana zahtjevan sastanak sa premijerom TK Seadom Čauševićem, koji je ovaj problem ignorisao, iako se radi o ugrožavanju egzistencije i prevari građana Tuzlanskog kantona.

Vlada je morala pokazati interes i brigu, jer se radi o odgovornosti Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona, koja nije uvažila upozorenja Sindikata PPDIVUT BIH da ne može radnike izvesti iz vlasničkih prava i prenijeti ih na novog poslodavca iz Slovenije sve dok on na zakonit način ne preuzme ranije obaveze po kreditima radnika kojima su se radnici ranije zadužili da bi tim sredstvima kupili 75 posto kapitala hotela „Tuzla“.

– Tome, nažalost, moramo pridodati i okolnosti da sudski procesi po tužbama radnika protiv hotela „ Tuzla“ predugo traju, jer da je bilo namjere i ažurnosti da se ovi postupci što prije okončaju, danas bi njihova sudbina bila potpuno drugačija. Na sceni je, dakle, potpuna obespravljenost radnika, koji se bukvalno tjeraju sa posla, a većini ih je ostalo nekoliko godina do penzije – upozoravaju iz Sindikata PPDIVUT.

(tuzlainfo/fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.