DSO Promus

četvrtak, 12 Septembar 2019 09:20

Pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Vladi TK: Da li je zakasnila reakcija SDP-a?

0601 skupstinatk

Klub poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona jednoglasno je donio odluku o podnošenju prigovora povrede vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda, zbog činjenice da među ministrima u Vladi TK-a nema nijednog Hrvata. Zahtjev za podnošenje prigovora došao je od SDP-a, odnosno zastupnice Vedrane Petrović, u kojem se navodi kako Vlada TK-a, izabrana 20. jula, po etničkoj strukturi ne odgovara strukturi stanovništva prema popisu iz 1991.

Nejasan član

Odluku o podnošenju prigovora je uputio predsjednik Kluba Hrvata Boris Krešić iz DF-a, koji je dio aktuelne vlasti TK-a, a koja tokom pregovora nije mogla osigurati Hrvata za jedno ministarsko mjesto.

- Ovdje je evidentno da postoje propusti i u Ustavu TK-a i u Poslovniku Skupštine TK-a, što sad planiramo riješiti. Smatram da Hrvati moraju biti zastupljeni u omjeru koji je garantovan popisom, ali to sad nije jasno određeno, odnosno nije jasno da li se misli na zastupljenost u cijelom kantonu ili u svakoj od navedenih institucija pojedinačno, kaže nam Krešić.

U članu 3. Ustava navedeno je da “konstitutivni narodi i pripadnici ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u Vladi, ministarstvima Kantona, kantonalnim i općinskim sudovima, u kantonalnim i općinskim organima vlasti i upravi”. Zastupljenost će odražavati popis stanovništva iz 1991. godine. Iako se čini da je ovaj član jasan, znakovi interpunkcije otvaraju priliku za različita tumačenja.

- Kad se nešto nabraja i ukoliko želite da se prilikom tog nabrajanja nešto odnosi na sve što je nabrojano, onda je potrebno staviti dvije tačke, pa onda nabrajati. U ovom slučaju to nije tako. Stavljen je zarez i nije precizirano da u svakoj instituciji pojedinačno mora biti zastupljenost, ističe predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović, kojem je Klub Hrvata uputio prigovor.

Kazao je i to da će prigovor vratiti u Klub Hrvata, ali ne zbog tumačenja koje je s nama podijelio, nego zbog činjenice da je povrijeđena procedura prilikom podnošenja prigovora u postupku imenovanja Vlade.

- Ukoliko je bilo ko u Skupštini TK-a smatrao da je ovo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, to je moralo biti potegnuto prije donošenja odluke o imenovanju Vlade. Da je to tada urađeno, odluka bi se proslijedila svakom od klubova, u kojima bi većina morala podržati odluku o imenovanju. Ako bi odluka tako bila usvojena, to bi prošlo. Ako ne bi prošla, onda bih ja to morao proslijediti Ustavnom sudu na tumačenje. Ništa od toga nije urađeno, nego se pitanje povrede pokreće gotovo dva mjeseca nakon odluke, dodaje Vujović.

Iz SDP-a poručuju da je povreda evidentna, te da se u ovakvim slučajevima ne može govoriti o rokovima.

- Većina se ovdje ponaša kao da su oni Ustavni sud. Oni tumače je li zakasnjela reakcija, ima li ili nema elemenata povrede. Ovdje je sve jasno - odluku o podnošenju prigovora povrede vitalnog nacionalnog interesa Klub mora poslati Ustavnom sudu. Ako sud kaže da je prekršena procedura, idemo dalje, ali sve dok sud ne donese bilo kakvu odluku, Vlada TK-a ne bi smjela raditi, smatra Dževad Hadžić, šef Kluba SDP-a.

Šta kaže praksa

Profesorica državnog prava Dženeta Omerdić ističe da nikome ne treba onemogućiti apelaciju Ustavnom sudu, ali se čini da je procedura zaista prekršena.

- Vitalni nacionalni interes se štiti prije usvajanja nekog akta, što ovdje nije urađeno. Ja ne bih nikome uskratila pravo da podnese apelaciju, ali ako Ustavni sud bude pratio dosadašnju praksu, onda će oni apelaciju odbaciti zbog kršenja procedure, kaže nam Omerdić.

A praksa suda na koju se profesorica referira kaže kako je odlukom iz 2007. godine, kada je zastupnik SDP-a također pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, njegov zahtjev odbijen zbog neispunjenja procesnih pretpostavki. I tada je pitanje pokrenuto nekoliko sedmica kasnije, a u obrazloženju je navedeno da se o pitanju trebalo raspravljati na samoj sjednici Skupštine TK-a.

(TI/Oslobođenje.ba/Miren Aljić)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu