Tuzlanski kanton: Kako su na izborima prošli oni koji su promijenili stranačke dresove?

by nedim
| 21:35

U odnosu na opće izbore 2018. godine na stranačkim listama u Tuzlanskom kantonu na ovogodišnjim listama je mnogo kandidata koji su u međuvremnu promijenili stranačke dresove.

Nekima su politički transferi donijeli nove mandate, dok su neki u novim političkim subjektima doživjeli žestoke izborne poraze.

Krenut ćemo od kandidata SDA, pobjednika izbora u Tuzlanskom kantonu.

Na listi ove stranke za Skupštinu Tuzlanskog kantona našli su se Smajo Mandžić i Jasmina Lugavić koji su na prošlim izborima bili članovi PDA i oboje su osvojili nove mandate. Mandžić je u okviru PDA imao 8708 preferencijalnih glasova, a trenutno je SDA blizu 17.000 preferencija, što je najviše u ovoj stranci. Jasmina Lugavić bi do kraja brojanja glasačkih listića mogla ponoviti rezultat koji je imala kao članica PDA gdje je osvojila preko 9.400 preferencija.

Novi mandat na listi SDA osvojila je i Lejla Vuković koja je u prošlom mandatu bila jedan od dva SBB-ova poslanika u Skupštini TK, s tim da je u okviru liste SDA u TK do sada uspjela osvojiti više od 10.000 preferencija dok ih je u SBB imala tek nešto više od 2.000.

Za razliku od Lejle Vuković, njen bivši stranački kolega iz SBB-a Nedžad Hamzić koji je sa nešto više od 1.000 preferencija tek trećeplasirani na listi NES-a, stranke koja po svemu sudeći neće preći izborni prag potreban da ima zastupnika u Skupštini TK.

Žarko Vujović, aktuelni predsjednik Skupštine TK na izborima 2018. godine je izabran kao 10. na listi SDP-a sa više od 5.700 preferencija. Sada je nosilac liste DF gdje ima najbolji izborni rezultata sa više od 3.600 preferncija.

Na listi SBB-a se našao Mujo Muratović, vijećnik GV Živinice, koji je u redove ove stranke prešao iz GS-a, došao je do drugog izbornog rezultata u ovoj stranci, koja teško može prečći izborni prag.

Na listama SDA za Parlament FBIH našao se Azmir Husić koji je status federalnog zastupnika osvojio sa liste PDA, a taj rezultat je ponovio i kao nosilac liste SDA. To za rukom nije pošlo Seadu Džafiću, aktuelnom načelniku općine Kalesija, koji je na listi SDA sa koje u Federalni parlament najvjerovatnije idu dva zastupnika, zauzeo treću poziciju.

Do novog mandata nije uspio doći ni Enver Bijedić koji je na listi SDP-a 2018. godine osvoji najviše glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH, da bi na ovogodišnjim izborima bio drugi na listi SDBiH, stranke čiji je predsjednik, a koja nije uspjela doći do mandata na federalnom i državnom nivou. Na listi iste stranke se našao i bivši SDP-ovac Edin Delić i gradonačelnik Lukavac, koji je pokušao doći do mandata za Parlamentarnu skupštinu BiH. /Tuzlainfo.ba/

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.