Odobreno osnivanje nove visokoškolske ustanove u TK

by admin2
| 14:00

Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost o postojanju potrebe za osnivanje nove visokoškolske ustanove „Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA“ sa sjedištem u Tuzli.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona će shodno odredbama Zakona o visokom obrazovanju, pratiti postupak osnivanja nove visokoškolske ustanove na području našeg kantona.

Od akademske 2015./2016. godine Odjeljenje Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija Empirica u Tuzli djeluje i uspješno organizira nastavu na prvom ciklusu studija na području Tuzlanskog kantona.

Nakon četiri upisane generacija studenata i sprovedenih analiza, donesen je zaključak da postoji realna opća društvena potreba za osnivanjem visokoškolske ustanove sa sjedištem u Tuzli i organizovanjem novog, inovativnog studijskog programa, čime će još bolje odgovoriti zahtjevima privrede i tržišta rada za produkcijom visokoobrazovanog profila u najbrže rastućoj industriji: informacijsko – komunikacijskim tehnologijama (IKT) – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje u Vladi TK.

(Tuzlainfo.ba)