TK: Hoće li biti ispoštovan dogovor Vlade i sindikata budžetskih korisnika?

by admin
| 20:09

Iako je jučerašnji zahtjev sindikata budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona (TK) bio da Vlada TK do 15. septebra isplati dugovanja za naknadu za prijevoz, topli obrok za juni i juli 2014. godine i drugog dijela regresa iz 2013. godine, do narednog susreta sindikati obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave će se očitovati o prioritetima isplate zaostalih dugovanja.

Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Bahrija Umihanić s predstavnicima sindikata budžetskih korisnika TK.

Prema riječima premijera, Vlada čini napore da nakon poplava koje su zadesile ovaj kanton u tri navrata, i značajnog smanjenja priliva novca u budžetu, ipak održi redovnu dinamiku isplate plaća i toplog obroka za budžetske korisnike.

S druge strane, Vlada je maksimalno smanjila troškove i izdatke te traži druge načine za ostvarivanje dodatnih prihoda u budžet Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

Ipak, imajući u vidu znatno manji priliv novca, Vlada ne može sa sigurnošću garantirati da će do traženog roka uspjeti da izmiri naslijeđena dugovanja.

– U narednom periodu nastojat ćemo da, koliko to bude realno moguće, udovoljimo zahtjevima sindikata – istaknuo je premijer Umihanić, dodajući da će se ono što se ne bude stiglo ostvariti u skladu s dogovorom, nastojati ostvariti u najskorije moguće vrijeme.

S tim u vezi pred sindikate je postavljen zahtjev da se odrede šta će biti prioritet u isplati zaostalih dugovanja i da o tome u narednih nekoliko dana obavjeste Vladu TK, rečeno je u saopćenju Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

(TI)