Međunarodni aerodrom Tuzla: Slijetanjem aviona C-130 počela vježba Srebrna strijela

by admin2
| 19:13

Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules na Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe Srebrna strijela, prenosi Fena.

Tokom naredna četiri dana u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilenda i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE), u koordinaciji s Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers – JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OSBiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OSBiH.

Pripadnici OSBiH tokom učešća u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

– Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti, rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe, 12. septembra će na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave biti organizovan Dan otvorenih vrata za učenike osnovnih i srednjih škola s područja tuzlanske regije. Tim povodom bit će prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OSBiH, te prikaz operativnih sposobnosti OSBiH, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(TI)