FOTO / SDA sa veličanstvenog skupa u Tuzli najavila pobjedu u Tuzlanskom kantonu

by nedim
| 10:17

U organizaciji GO SDA Tuzla i KO SDA Tuzlanskog kantona sinoć je u dvorani u Mejdan u Tuzli održan veličanstven skup kao još jedan dokaz da su građani Tuzlanskog kantona u teškom vremenu prepoznali Stranku demokratske akcije, kao snagu koja je sposobna jačati i čuvati državu Bosne i Hercegovine.

Na završnom predizbornom skupu za Tuzlu i Tuzlanski kanton govorili su Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona, Fadil Novalić, Begajeta Čaušević i Azmir Husić nosici listi za Zastupnički/predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Denijal Tulumović, nosilac liste za Zastupnički/predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Hiljade članova i simpatizera Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona, ovacijama su dočekali kandidate za kantonalnu, te federalne i državne izborne jedinice.

-Sa ovog skupa mi večeras poručujemo da će SDA u Tuzlanskom kantonu biti ubjedljiv pobjednik. Od naših kandidata koji 2. oktobra budu izabrani u zakonodavnu i izvršnu vlast tražit ćemo da budu sluge ovog dobrog naroda i da budu stražari na bedemima Bosne i Hercegovine – rekao je Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA.

Rezultati Vlada TK na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, koja ispunjava svoja obećanja i postavlja nove standarde, odličan je temelj za nastavak procesa koji Tuzlanski kanton trebaju pozicionirati u najprosperitetniji dio Bosne i Hercegovine.

-Ova zakonodavna i izvršna vlast u Tuzlanskom kantonu je za osam mjeseci ispunila očekivanja građana i sva obećanja koja smo dali. Tih osam mjeseci nam daje za pravo da od vas tražimo povjerenje da i u naredne četiri godine nastavimo istim putem, a garant boljitka jesu kadrovi SDA koje večeras ovdje vidimo. Ova Vlada i naši skupštinski zastupnici su za osam mjeseci uradili više nego neke privatne i „ekspertne“ vlade u puno dužim mandatima i građanima donijeli više boljitka nego predsjednički kandidat 11 stranaka za 20 godina vegetiranja po parlamentima – rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona i nosilac liste SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Nosioci lista SDA za Zastupnički/predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  u svojim govorima su istakli da danas na sceni imamo antibosanske politike koje su još agresivinije nego ranije, da se tim snagama jedino može oduprijeti snažna SDA.

-Kada sam preuzeo Vladu Federecije BiH prije sedam godina moj cilj nikada nije bio da budem popularan. Trudio sam se da uradim ono za šta me predsjednik Izetbegović zadužio, a to je boljitak Federacije BIH i svih njenih građana. U pretkom periodu smo uradili mnogo, istaći ću tri stvari koje su dominantne. Za sedam prethodnih godina BDP je iznosio  8,3 milijarde KM, vlada mog prethodnika je sa četiri godine imala učinak od 1,3 milijarde KM. Vlada mog prethodnika je zaposlila 7.500 ljudi, moja vlada je zaposlila više od 60.000 ljudi. Izvoz koji sam zatekao je bio 5,6 milijadni KM, a sada je više od 11,8 milijardi KM – rekao je premijer FBIH Fadil Novalić, posebno ističući pomoć Vlade FBiH kantonima i lokalnim zajednicama.

Azmir Husić, nosilacliste za Zastupnički/predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine istakao je da je siguran da su građani svjesni činjenice da ovu državu naprijed mogu voditi samo one snage koje su je branile u prošlosti i koje će se sigurno za nju boriti u budućnosti.

Begajeta Čaušević koja se također nalazi na čelu jedne od listi za Zastupnički/predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podsjetila je na period prije četiri godine kada su mnogi mislili da mogu uništiti SDA u Tuzlanskom kantonu, a da je SDA iz tih procesa izašla jača i organizovanija uz pomoć naroda, jer ono što potekne iz naroda ne može biti uništeno, istakla je.

Denijal Tulumović, nosilac liste za Zastupnički/predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zahvalio je na velikoj podršci građana tokom predizborne kampanje i najavio izbornu pobjedu SDA koja ne čelu ima lidera koji je već dokazao da zna voditi i čuvati državu, što je posebno važno  u nikad težim vremenima od 1995. godine do danas.

Pred punim Mejdanom se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je podsjetio da je kampanja SDA počela prije mjesec dana u Živinicama, te da je tokom kampanje obišao skoro sve čaršije Tuzlanskog kantona.

– Narod voli SDA, cijeni rad dvojice svojih premijera, mladog Irfana Halilagića i starijeg, ali mladolikog i vitalnog Fadila Novalića. Čestitam obojici. Idemo, ako Bog da, ka pobjedi – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da Vlada Tuzlanskog kantona predvođena SDA-ovim premijerom Irfanom Halilagićem ima nafaku, jasan program i osjećaj za probleme svog naroda, te da sredstva usmjerava prema onima kojima su najpotrebnija.

– A da nafake bude, potrudila se Vlada FBiH. Kantonalnim vladama je doznačila velike iznose, a Vladi TK najveći, skoro 39 miliona KM u ovoj godini, plus šest miliona općinama i gradovima. Sljedećih 40 miliona KM će stići početkom 2023. na osnovu izmjena Zakona o raspodjeli prihoda, koji neki već zovu „Zildžićev zakon“ – izjavio je Izetbegović.

Govoreći i pređenom putu u proteklim decenijama, Izetbegović je podsjetio na sve teške izazove i postojanje snaga koje ne vole BiH.

– Četnici rado pominju krvave Drine. Bivši komunisti rado pominju zatvore. SDA je garant da nikada više neće biti nasilja nad nevinim Bošnjacima. Ni kama, ni zatvora, sigurno. Želim podsjetiti SDP, ovdje u Tuzli, da je komunizam umro kada su komunisti dopustili da umre Jugoslavija. Sada branimo BiH. Ostavite se komunizma i zatvora. Sudit će sudovi, a ne centralni komiteti. Pokušajte biti demokrati, socijaldemokrati. Pokušajte ostvariti prodor u dijelove BiH u kojima Bošnjaci nisu većina – poručio je Izetbegović.

U završnici obraćanja Izetbegović je pozvao sve prisutne da svojim prijateljima, poznanicima, komšijama i rodbini prenesu da u nedjelju glasaju za sebe, za svoju djecu i unučad.

– Neka glasaju za mir, za stabilnost, za napredak. Neka glasaju za one koji ih nikada nisu iznevjerili. Za provjereno. Za sigurno. Za SDA. Hvala svima koji su učestvovali u ovoj moćnoj kampanji, u još jednom Čudu bosanskog otpora – kazao je Izetbegović, saopšteno je.