Najbolji roman u 2018.: Nagrada “Meša Selimović” za Senku Marić i “Kintsugi tijela”

by nedim
| 7:08

U Narodnom pozorištu Tuzla, sinoć je upriličena ceremonija dodjele Nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, čime su završeni 19. književni susreti Cum grano salis.

Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman dodijeljena je Senki Marić za roman “Kintsugi tijela”. 

U Romanu Kintsugi tijela, čiji naslov lagano otključava samu bit knjige, pratimo glavni tok radnje ispresijecan flešbekovima koji nas vraćaju u djetinjstvo i oporo odrastanje heroine ove autobiografske knjige. Junakinja romana vodi privatni rat protiv bolesti, ali ovo nije knjiga samo o bolesti, nego je ovdje riječ o borbi za dostojanstvo, čulnost i eros. Nije dovoljno reći da je ovo zaista borben tekst, njegov užitak se krije i u poetskim opservacijama u kojima je potez hirurga ples kista po slikarskom platnu. Međutim, dovoljno je reći da je Kintsugi tijela hrabra knjiga pisana vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću.

U ovogodišnjem užem izboru za nagradu “Meša Selimović” bilo je pet romana, odnosno “Divlje Guske” Julijana Adamovića, “Terorist” Emira Imamovića, “Kintsugi tijela” Senke Marić, “Skica u ledu” Josipa Mlakića i “Unutrašnjost” Miće Vujičića.

Odluku o najboljem spisateljskom ostvarenju publikovanom u prošloj godini donio je žiri kojeg je činio predsjednik Mile Stojić te članovi Faruk Šehić, Andrej Nikolaidis, Robert Perišić i Vladimir Arsenić.

– Sama nagrada koja nosi ime Meše Selimovića je izuzetno vrijedna. Za mene je intimno bio jedan od najvažnijih pisaca, u kojeg sam se doslovno zaljubljivala. On je pisac koji je uvijek bio emocija i ljubav. Uvijek sam u podjeli koja je postojala između Meše Selimovića i Ive Andrića, pripadala Mešinom taboru, tako da je ovaj trenutak večeras još posebniji – istakla je dobitnica nagrade Senka Marić.

(Tuzlainfo.ba)