Tuzla: Uskoro nastup horova Pontanima iz Sarajeva i choRinteRkultuR iz Švicarske

by admin2
| 10:13

U subotu 7. septembra, hor Pontanima će sa švicarskim horom choRinteRkultuR nastupiti u Tuzli. Prvi nastup će se održati u 18:00 sati u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo”, a iste večeri i drugi nastup u 20:00 sati u okviru Književnog susreta Cum grano salis, u Narodnom pozorištu Tuzla.

Oba hora povezuje međureligijski interkulturalni program s vrlo različitim duhovnostima i muzičkim stilovima.

Hor choRinteRkultuR je došao s 45 pjevača i s Pontanimih 30-ak bit će ukupno impresivnih 75 pjevača s moćnim sazvučjem u dinamici krajnje različitih religijskih i kuulturnih paradigmi.

U zasebnom višemjesečnom radu, kao i zajedničkim probama dva hora, Pontanimina “Simfonija religija i kultura” i muzički opus hora choRinteRkultuR će publici priuštiti putovanje kroz muziku različitih religija i nacija, šaljući poruku jedinstva u različitosti.

U toku svog djelovanja od osnivanja 1996. godine, hor/zbor Pontanima je potvrdio značaj međusobnog muziciranja i njegovanja mirovne misije nastupivši preko 400 puta širom BiH i svijeta. Kao snažan otpor podjeli i težnji ka ujedinjenju kroz muziku, hor Pontanima je postao jedan od najznačajnijih ambasadora BiH u svijetu.

Hor choRinteRkultuR, sa sjedištem u Zürichu, čine članovi iz svih dijelova Švicarske. Djelovanje hora se zasniva na interkulturalnosti i povezivanju s horovima širom svijeta u realizaciji projekata koji su temeljno bazirani na prevazilaženju i osvještavanju svih oblika diskriminacije kroz muziku.

Ulaz na koncerte je besplatan.

(Tuzlainfo.ba)