Akcija „Damask“: SIPA pretresala i u Tuzli, 16 osoba pod kriminalističkom obradom

by admin
| 19:24

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) još traje kriminalistička obrada nad osobama koje su privedene danas u akciji kodnog naziva “Damask”.

Kako je Agenciji Fena kazala policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić, 16 osoba uhapšenih u ovoj akciji će nakon zakonom predviđenih procedura biti predate Tužilaštvu BiH.

Ona u ovom trenutku nije mogla precizirati koliko će ove osobe biti zadržane u SIPA-i, podsjećajući da, kada se radi o krivičnim djelima iz oblasti terorizma, nadležni policijski organ u skladu s važećim Zakonom o krivičnom postupku (ZKP) ima pravo osumnjičene zadržati 72 sata prije predaje nadležnom tužitelju. 

U okviru akcije Damask, izvedenoj po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, uhapšeno je 16 osoba i to: A.K. (1983), E.H. (1992), H.F. (1967), M.Dž. (1980), M.K. (1980), S.B. (1986), I.D. (1971), E.M. (1979), S.H. (1974), E.D. (1984), S.H. (1979), F.Z. (1960), A.H. (1991), H.B. (1972) , J.J. (1987) i E.M. (1987). 

Kako je danas na pres-konferenciji u sjedištu SIPA-e saopćeno, aktuelni su pretresi objekata na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Ošve i Gornja Bočina, Srebrenika, Gornje Maoče, Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 

Uhapšene osobe se sumnjiče da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. 

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija, kao što su IDIS, IDIL, Džebhatun Nusra i druge.

Akcija “Damask” u čijoj realizaciji sudjeluje oko 200 policijskih službenika, a koju su jutros započeli policijski službenici SIPA-e, izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

(Fena) / Foto by SIPA