Nema dovoljno finansijera: Upitno formiranje Fonda za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta u Tuzli

by admin
| 9:04

Prema Izvještaju o realizaciji Zaključka Vlade Tuzlanskog kantona o formiranju Fonda Tuzlanskog kantona za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta usljed nekontrolisane eksploatacije slanice na prostoru Općine Tuzla, navedeno je da se još uvijek nisu stekli uslovi za formiranje spomenutog fonda.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je u mjesecu Maju ove godine prihvatila Elaborat o sporazumnom razrješavanju sanacije posljedica slijeganja zemljišta u gradu Tuzla usljed nekontrolisane eksploatacije slane vode na Tuzlanskom ležištu soli i Zaključkom zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da obezbjedi potrebna mišljenja svih učesnika izvora finansiranja budućeg Fonda za sanaciju posljedica eksploatacije slane vode, koji bi trebao obezbjediti uslove za mirno rješavanje sporova između štetnika i oštećenih.

Analizom dostavljenih mišljenja, od potencijalnih izvora finansiranja (Rudnika soli „Tuzla” d.d. Tuzla, „Sisecam Soda Lukavac” d.o.o. Lukavac, „Solana” d.d. Tuzla, Općine Tuzla i Općine Lukavac), pored Općine Tuzla koja u potpunosti prihvata finansiranje budućeg Fonda za sanaciju posljedica eksploatacije slane vode i Rudnika soli „Tuzla” d.d. Tuzla koji uslovno prihvata Elaborat, utvrđen je negativan stav većine prema formiranju Fonda za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta usljed nekontrolisane eksploatacije slanice na prostoru Općine Tuzla.

S tim u vezi Vlada je danas zadužila Ministarstvo inudustrije, energetike i rudrastva da u roku od 10 dana organizuje konsultatativni sastanak sa predstavnicima potencijalnih izvora finansiranja Fonda slijeganja, u cilju konačnog razrješenja pitanja sanacije po sljedica slijeganja zemljišta u gradu Tuzli.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.