Gradonačelnici Tuzle i Rijeke potpisali Pismo namjere o bratimljenju gradova

by Tuzla Info
| 18:14

U ponedjeljak, 12. 09. 2022. godine, u gradskoj upravi Grada Tuzle, upriličeno je potpisivanje Pisma namjere o bratimljenju Grada Rijeke i Grada Tuzle. Pismo namjere o nastavku i formaliziranju uspješne dugogodišnje saradnje između gradova Rijeke i Tuzle potpisali su gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović i gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović. Delegaciju Grada Rijeke, osim gradonačelnika Marka Filipovića,  čine i bivši gradonačelnik Grada Rijeke i aktuelni predsjednik Turističke zajednice grada Rijeke, Vojko Obersnel,  zamjenik župana Primorsko-goranske županije,  Petar Mamula i direktor Turističke zajednice grada Rijeke,  Petar Škarpa. U ime Grada Tuzle, pored gradonačelnika Imamovića, sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, Zijad Lugavić i rukovodilac Stručne službe za poslove gradonačelnika, Svjetlana Kakeš.

Tokom službenog prijema u gradskoj upravi, gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, izjavio je „Već dugo njegujemo prijateljstvo sa Rijekom, a sada ga samo ovim sporazumom učvršćujemo. Više od dvadeset godina, bivši gradonačelnik Rijeke, Vojsko Obersnel i ja, njegujemo prijateljstvo ova dva grada. Mnogo je toga što Rijeku i Tuzlu veže. Rijeka je najmultikulturalniji grad u Hrvatskoj, Tuzla je najmultikulturalniji grad u Bosni i Hercegovini. Građani Rijeke i građani Tuzle veoma dugo glasaju kao i građani Beča, uvijek glasaju za lijevu političku opciju i po tome su Beč, Rijeka i Tuzla posebni, i posebni su po njegovanju tolerancije, zajedničkog života. Vežu nas i mnogi građani Rijeke koji su bosansko-hercegovačkog porijekla. Ja sam zahvalan zbog takvog odnosa višegodišnje gradske uprave Rijeke prema građanima koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Rijeka pokazuje i snagu kontinuiteta. Na posljednjim lokalnim izborima pobjeđuje moj sadašnji kolega, Marko Filipović, i bilo je i meni jako stalo da to bude neko iz tima Vojka Obersnela. Sada Rijeka ponovo ima jakog, važnog i snažnog gradonačelnika, u regionalnom kontekstu. Sada smo se dogovorili da to prijateljstvo  formaliziramo potpisivanjem pisma namjere o bratimljenju i da naša gradska vijeća donesu odluke o bratimljenju naša dva prijateljska grada. Oblasti za saradnju su bezbrojne. Po mom znanju o upravljanju gradom, o gradskim upravama, Rijeka je jedna od najefikasnijih i najbolje organiziranih administracija, i mnogo je toga što se od Rijeke može naučiti, a mnogo je i naših iskustava koje mi možemo Rijeci prenijeti. Najvažnije je da smo prijatelji, a nismo beznačajni gradovi u našim državama. Važno je prijateljstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.“

Meni je drago da sam danas sa svojim saradnicima u Tuzli i da smo ovjekovječili ovu dugogodišnju saradnju naša dva grada koja se manifestirala na cijelom nizu projekata. Danas smo sa Gradom Tuzlom potpisali sa gradonačelnikom Imamovićem pismo namjere o bratimljenju gradova. Naravno, to trebaju potvrditi gradska vijeća Tuzle i Rijeke, to je procedura koja će potrajati jedno određeno vrijeme. Meni je drago da gradovi, koji su u svojim državama bitni faktori razvoja, uspostavljaju i ovim pismom produbljuju saradnju. Ta saradnja biti će sigurno vezana u budućnosti za evropske projekte, kojih je u Rijeci provedeno nemali broj. Spremni smo to naše iskustvo podijeliti sa Gradom Tuzlom, a u tom kontekstu treba reći da je gradonačelnik Imamović prije nešto više od mjesec dana bio u posjeti Rijeci i gledao je neke projekte koji se završavaju. Mogu reći da su to projekti u segmentu kulture, sporta, javnoga prevoza i zbrinjavanja otpada, znači sve ono što je zadatak uspješne lokalne samouprave. Naše zajedničko nastojanje je i u većem stupnju decentralizacije Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a o multikulturalnosti, multietičnosti i odnosu između svih zajednica koje žive u Tuzli i u Rijeci gradonačelnik Imamović je govorio sada, a govori to i više od dvadestet godina, koliko je gradonačelnik Tuzle. On je vrlo uspješan gradonačelnik i želim mu sreću na nadolazećim izborima. Mislim da će se ta  saradnja, osim u gradskim upravama, prenijeti i na naša komunalna društva i ustanove u kulturi i obrazovanju, ali, što je najbitnije, i na ljude. Jako je puno građana Rijeke koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i moram naglasiti činjenicu da je prije svega tjedan dana u Rijeci otvoren i konzulat Bosne i Hercegovine, kao drugo diplomatsko predstavništvo nakon Zagreba“, rekao je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

Prisutnima se obratio i Vojko Obersnel, bivši gradonačelnik Grada Rijeke: „Meni je izuzetno drago da nakon dugogodišnje saradnje sa Tuzlom nastavljamo tu saradnju. U Rijeci je došlo do promjena, kao što znate, nakon zadnjih izbora. Ja sam odlučio da se više ne kandidiram za gradonačelnika. Novi gradonačelnik je postao moj dotadašnji zamjenik, i mislim da i činjenica da smo skupa u Tuzli i da nastavljamo saradnju sa Tuzlom, koju smo gradonačelnik Imamović i ja započeli prije više od dvadeset godina, govori o jednom kontinuitetu ali i o puno toga zajedničkog što povezuje građane Tuzle i građane Rijeke. Nije slučajno gradonačelnik Imamović više od dvadeset godina gradonačelnik ovdje u Tuzli. Ja sam bio više od dvadeset godina gradonačelnik u Rijeci i mislim da te osnove koje smo izgradili tokom tih dvadeset godina mogu biti primjer dobre saradnje među gradovima susjednih i prijateljskih zemalja.  Upravo kroz ovu suradnju gradova možemo prevladati probleme koji se vrlo često javljaju u nacionalnoj politici“, istakao je Obersnel.

Delegacija Grada Rijeke je tokom službene posjete Tuzli posjetila značajne kulturne znamenitosti grada i upoznala se sa uspješno realiziranim projektima u oblasti kulture, ekonomije i turizma. Tokom boravka u Tuzli, delegacija Grada Rijeke posjetila je Kapiju, položila cvijeće i odala poštovanje ubijenoj tuzlanskoj mladosti.