Cilj je ujedinjenje ljevice: Lagumdžija, Lazović i Komšić održali sastanak sa članovima nove partije u Tuzli

by nedim
| 6:30

Članovi Pokreta socijalne pravde i demokratije, Miro Lazović, Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić i Emir Zlatar boravili su jučer na radnom sastanku sa članovima nove političke stranke Socijaldemokrate BiH.

-Naš cilj je da formiramo društvenu platformu na kojoj će se stranke socijaldemokratske orijentacije ujediniti u jedan politički subjekt. Već dvije stranke stoje uz ovaj Pokret, a to je DF i GS, te jedva čekamo da se ovo u Tuzli završi i da dobijemo novu političku organizaciju gdje ćemo onda krenuti u proces objedinjavanja– rekao je Ivo Komšić, te dodao da je danas ljevica u BiH rasparčana, gdje stranke sa nacionalnim predznakom vode državu i gdje se priželjkuju nove podjele i da je jedini način da se one pobijede ujedinjenjem ljevice.

BiH je umorna od podjela, ljevica je preumorna od podjela i ovo je kako ističu prvi u nizu razgovora gdje će se dogovarati naredni koraci.

-Danas smo u Tuzli iz razloga što su ovdje ljudi sa kojima smo proveli tolike godine zajedno. Tuzla je historijsko sjedište-socijaldemokratije na ovim prostorima. Na ovaj način građanima želimo da pokažemo da se BiH ne sastoji od Sarajeva, Mostara i Banja Luke, kako se politički dijeli, nego da postoji i četvrti stub, a to je građanska Tuzla. Želimo da damo do znanja da novi veliki projekti počinju iz Tuzle – naglasio je Zlatko Lagumdžija.

Osnivačka skupština Socijaldemokrata BiH zakazana je za 7. septembar u 12.00 sati u prostorijama hotela “Tuzla”, objavio je portal regional.ba. 

(TI)