ponedjeljak, 19 Avgust 2019 20:12

Novo obećanje ili stvarni pomak: Otkočena izgradnja Centra za autizam u Tuzli?!

1908 centar za autizam

Iako je Vlada Tuzlanskog kantona najavila revidiranje projekta izgradnje Centra za autizam, te obećala završetak radova u kratkom periodu, roditelji okupljeni oko Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom ovu informaciju su dočekali skeptični - piše Oslobođenje.

Kako su kazali, nedavno izabrana vlada je barem četvrta koja je obećavala izgradnju centra, ali do danas su vrata poluizgrađenog centra otvorena tek za redovno održavanje čistoće i nijedno dijete još nije kročilo nogom u njegove prostorije.

Meho Sadiković, predsjednik Udruženja, kazao je kako se osjeti pozitivna energija i nešto što bi se moglo ocijeniti kao iskrena namjera aktuelne vlade.

Naslušali se laži

- Lagali su nam i ranije. Ne, nisu lagali nama, lagali su našoj djeci koja umiru, jer nemaju mjesto gdje će se liječiti. Prošle godine smo imali slučaj da je jedno dijete umrlo zbog komplikacija od gripe, jer nije znalo reći da mu nije dobro, a niko ko ga je pregledao nije mogao ispitati simptome. Da smo imali centar i stručnjake koji će raditi s tom djecom, to se ne bi desilo, kazao nam je Sadiković.

Skupština TK-a je još 2012. usvojila elaborat o opravdanosti izgradnje Centra za autizam, zadužujući Vladu TK-a da projekat provede do kraja. Rok za izgradnju je prvo bio 2014, a potom i 2015.

Posljednje obećanje je dao bivši premijer TK-a Jakub Suljkanović, koji je u jeku izborne kampanje kazao kako će Centar biti izgrađen do aprila 2019, odnosno do Međunarodnog dana osoba sa autizmom. Tog dana niti je centar otvoren, niti je premijer bio na svečanom obilježavanju dana. Za dovršetak radova na kompleksu nedostaje oko 200 hiljada KM. Na posebnom računu Vlade TK-a za projekat dovršetka centra, čija je ukupna vrijednost 550 hiljada KM, duže od godinu leži oko 350 hiljada KM.

Dosad je izgrađen potpuno novi objekat na koji je utrošeno oko 300 hiljada KM, dok adaptaciju čeka drugi objekat, koji će služiti za dugoročni smještaj djece i osoba sa autizmom. Vlada TK-a je najavila da će provjeriti da li je 300 hiljada KM utrošeno kako je planirano, a najavili su i obnovu saradnje sa austrijskom humanitarnom organizacijom Hilfswerk, s kojom je ranije zbog neispunjavanja obaveza raskinut sporazum.

Bez premca

- Imenovali smo interresornu komisiju koja će snimiti šta je dosad urađeno, druga komisija će pratiti javne nabavke i tendere i da li je prošlo sve kako treba, jer je već utrošeno 300 hiljada KM, a treći zaključak je da interresorna grupa do 15. septembra pokuša dogovoriti nove uslove sa Hilfswerkom, koji je ovoga puta obećao pomoći. Ali mi njih nećemo čekati. Ukoliko do 15. septembra ne budu dali garancije, mi tražimo nove partnere, kazao je ministar za rad i socijalnu politiku Admir Hrustanović.

Vlada TK-a je o Centru za autizam raspravljala već na drugoj sjednici, ali ne samoinicijativno, nego nakon intenzivnih pritisaka roditelja djece sa autizmom, koji su od preuzimanja mandata od predstavnika nove vlade gotovo svakodnevno tražili da se posveti pažnja ovom problemu.

Ukoliko Tuzla dobije Centar za autizam, cijela BiH će imati koristi, s obzirom na to da će nova ustanova biti bez premca u regiji u ranom otkrivanju i liječenju autizma, posebno kod djece.

(TI/Oslobođenje)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu