PIPOL: Završen ljetni kamp za djecu i mlade oboljele i izliječene od leukemije i malignih bolesti

by admin2
| 10:33

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona “PIPOL“ organizovalo je, od 16. do 18.avgusta, ljetnu rehabilitaciju za djecu i mlade oboljele i izliječene od raka sa područja Tuzlanskog kantona.

„Pobijedimo zauvijek mRAK“ bio je zvanični slogan, sedmog po redu, ljetnog rehabilitacionog kampa u kojem je uzelo učešće skoro devedeset korisnika Udruženja iz svih općina i gradova sa područja Kantona.

Tokom trodnevnog boravka u  sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. Ajdinovići – Olovo mališani  i mladi izliječeni od raka, u pratnji članova porodice, uživali su u planinskom zraku i ekološki čistoj sredni  koja je neprocjenjiva za njihovo zdravlje, posebno za djecu i mlade koja su nedavno završili sa intenzivnim bolničkim liječenjem i kojima je ovaj kamp otvorio vrata u svijet.

Pored organizovanih edukativnih, okupacionih, sportskih i rekreativnih aktivnosti, korisnici projekta su uživali i u slobodnim aktivnostima: obilasku ZOO vrta, terapijskom jahanju konja, igri u slanoj sobi, kupanju u zatvorenim bazenima, masažama u Spa centru,  grupnim šetnjama i neformalnim druženjima tokom kojih su razmjenjivali iskustva i sticali nova prijateljstva.

„Projekat „Pobijedimo zajedno mRAK“ imao je za cilj da oporavi  ono što je ljudskom oku nevidljivo, a to su dječja duša i dječji duh, te da kreira nova, pozitivna iskustva i sjećanja kojima će se zamijeniti stare boli, rane i strahovi.

Posebno smo ponosni na činjenicu  što je ove godine u projektu „Pobijedimo zajedno mRAK“ uzelo petero djece su cjelokupno bolničko liječenje završila na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, koje je obnovljeno na inicijativu Udruženja „PIPOL“ uz pomoć i podršku Grada Tuzla, grupacije „ACIBADEM“ iz Turske i brojnih društveno odgovornih kompanija, institucija i jedinica lokalne samouprave sa područja FBiH.

Okupiti na jednom mjestu djecu i mlade koji svakim novim danom koračaju hrabro na putu ka konačnom ozdravljenju, kao i djecu i mlade koji su već odavno izliječeni i nižu brojne uspjehe u obrazovanju,  sportu i u svim drugim životnim segmentima, koji su zasnovali porodice i imaju ili trebaju dobiti svoje potomke zaista je neprocjenjivo. Svi oni su najbolji primjer i najveće ohrabrenje za sve one koji trenutno vode bitku za ozdravljenje, i za koje se takođe nadamo da će što prije zauvijek  pobijediti mRAK!“ – kazali su organizatori.

(Tuzlainfo.ba)