U klupe od 1. septembra: Nova školska godina u TK počinje uz nekoliko novina

by nedim
| 10:52
01012020 skola covid

Nova školska godina (2022/2023) u Tuzlanskom kantonu počinje 1. septembra.

U novu školsku godinu učenici u osnovnim školama će ući sa besplatnim učenicima, a za novu školsku godinu je vezana i jedna novina. Odlukom Ahmeda Omerovića, ministra obrazovanja i nauke TK, prvog nastavnog dana u školskoj 2022/2023. godini, na prvom nastavnom času u prvoj i drugoj smjeni, odnosno međusmjeni u svim školama će se intonirati himna Bosne i Hercegovine.

Kako navode uz nadležnog ministarstva ove se radilo na poboljšanju položaja uposlenih, odsnosno rješavanju radno – pravnog statusa učitelja i nastavnika. Niame doneseni su novi pedagoški standardi čime je broj tehnološkog višaka mežu nastavnicima smanjen.

Pored besplatnih udžbenika, u toku su i kapitalne investicije za koje je u ovoj godini izdvojeno preko tri miliona i 600 hiljada KM. Ova sredstva će biti namijenjena za  rekonstrukciji postojećih školskih objekata, njihovu adaptaciju  i izgradnju novih.

Također u u novoj školskoj godini će se posvetiti mnogo pažnje aktivnostima kojima se spriječava širenje korona virusa, uz to da više na snazi nije obavezno nošenje maski u školama. /Tuzlainfo/