DSO Promus

srijeda, 14 Avgust 2019 10:38

Planinarsko društvo Konjuh: Dragan Markelić i Adnan Hodžić se popeli na najviši vrh Irana

1408 dragan adnan

Članovi planinarskog društva Konjuh iz Tuzle Dragan Markelić i Adnan Hodžić su se popeli na najviši vrh Irana Damavand visok 5.671 metara. Na ovu ekspediciju išli su s planinarima iz Srbije, Makedonije i Crne Gore. U ekspediciji su učestvovala 24 planinara i svi su se uspješno popeli.


“Ekspedicija je veoma dobro i uspješno organizovana. Moram biti iskren i kazati da je bilo teško popeti se, jer je pri vrhu velika koncentracija sumpora zato što je to vulkanska planina i na samom vrhu planine ona izbacuje sumpor. Tako da smo morali staviti maske na lice i posljednjih tristotinjak metara smo išli pod maskama”, kazao je planinar Dragan Markelić.

Sam uspon je trajao tri dana, završni uspon je trajao devet sati, a spust šest sati.

“Tehnički uspon nije bio zahtjevan, ne trebaju vam nikakva pomagala, ali to je velika visina. Mi smo spavali na 4.200 metara u planinskom domu gdje je otežano disanje. Tu vam fali kisika, usporeni ste, ne možete ništa raditi, sve morate raditi polako, morate slušati svoje srce, ići što laganije. Znači korak, udisaj, korak, izdisaj kako se ne biste zamarali”, objasnio je Markelić.

Ono na šta trebate posebno paziti kada se penjete na ove visine jeste da ne dobijete visinsku bolest, čiji je jedini lijek spuštanje na nižu nadmorsku visinu da bi se vaš organizam normalizirao. No, na sreću, njihova ekspedicija je protekla bez ikakvih problema.

Do sada su se Adnan i Dragan popeli na Kilimandžaro u Africi, Ararat u Turskoj, Mont Blanc i sve planine u bivšoj Jugoslaviji.

(TI/Klix.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu