TK: Prosvjetni radnici traže bodovanje po prošlogodišnjem pravilniku

by admin
| 15:46
0101 skola

Povod protesta prosvjetnih radnika koji su se danas okupili ispred zgrade Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona bio je sporni Pravilnik o zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Enes Slomić, magistar nauka iz oblasti sporta, rekao je za Agenciju Fena da je resorni ministar prije četiri mjeseca izjavio da će biti zbrinuti ljudi koji se duži niz godina javljaju na konkurs, odnosno koji imaju preko deset godina radnog staža.

– Pojavljuje se situacija da se ljudi, koji imaju deset godina radnog staža od dana diplomiranja do dana izlaska konkursa, poistovjećuju s onima koji imaju deset godina i više radnog iskustva u struci. Daje im se maksimalno 15 bodova i nakon deset godina radnog staža bodovanje se zaustavlja – kazao je Slomić.

Ovaj pravilnik “ubacuje neke nove momente”, a to je da će se, po riječima Slomića, na uštrb onih koji rade dugo godina, odnosno na uštrb kvaliteta, pojaviti osobe koje su deset godina bile na birou ili negdje vani, bodovat će im se radni staž i čekanje na posao uz dodatnu privilegiju od nekih od boračkih potvrda, jer oni imaju svoj pravilnik o korištenju dodataka od 19 posto.

– Naš zahtjev je bio, ako je moguće ali sumnjamo da je pravno izvodljivo, da se boduje po pravilniku od prošle godine koji je bio dosta korektan i decidan po svim stavkama, da se doda dodatak boračkoj populaciji koji oni imaju svojim jedinstvenim pravilnikom regulisano, ili poništenje svih normi, da se s neodređenog vrate na određeno – istakao je Slomić koji u kontinuitetu radi od 2001. i koji smatra da, u skladu s ovim kriterijima, vjerovatno neće u Tuzli imati posla, a upitno je i u Kantonu, i to na određeno vrijeme.

Slomić je naveo i problem “zlatnih” studenata koji se u startu ocjenjuju s maksimalnih 15 bodova kao neko ko je radio deset i više godina. Po njegovom mišljenju, izvršena je diskriminacija studenata koji imaju plaketu iz drugih gradova a ne plaketu “zlatnog” studenta Univerziteta u Tuzli, koji su riješeni Statusom ove ustanove.

– Ako su proizveli taj kadar neka ga zadrže, kako je i do sada bilo – poručio je Slomić i dodao da se konkurs zatvara danas, te da će vidjeti kojom pravnom regulativom će se braniti prosvjetni radnici.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.