FOTO / Žene iz Puračića vrijedno čuvaju tradiciju spremanja hrane iz njihovog kraja

by nedim
| 10:00

Odlična organizovanost, inicijativa, motivacija i ambicija za ostvarenje dobrih rezultata, karakteristike su žena iz Puračića kod Lukavca.

Vrijedne hanume iz Puračića već nekoliko godina u jednoj etno sobi u ovom mjestu, pripremaju naša tradicionalna bosanska jela.

– Prvi degustatori slane i slatke hrane su bili muški članovi KUD-a “Puračić”. Svi skupa su na licu mjesta fotografisali hranu, bilježili recepte, unapređivali i proširivali postojeće, kaže za Tuzlainfo.ba Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić na čiju je inicijativu kasnije realizirana ideja za izdavanje knjige recepata.

 

Knjiga “Puračka sofra” ugledala je svjetlo dana, a u njoj su sakupljeni tradicionalni recepti puračkog kraja.

Sve ono što su objavile u knjizi, nedavno su mogli degustirati i posjetioci 10. Internacionalne smotre folkora Dani ćaske – Puračić 2022. Tako se na bogatoj sofri našla puračka ćaska, domaći hljeb, pilav, tirit, tarhana, burek od sjeckanog mesa, burek, polagani burek, burek od pilećeg mesa, mesni zavijači, pita tiritnjača, kvrguša, šarena krompiruša, kupusnjača i još mnoga druga slana i slatka jela.

Treba reći da su u danima trajanja festivala, žene iz Puračića ugostile i nahranile više stotina izvođača koji su nastupili na ovoj smotri folklora. /S.P./