Požar na Ilinčici još uvijek aktivan, vatrogasci pozivaju građane da u narednim danima ne pale vatru

by Tuzla Info
| 10:46

Požar koji je sinoć izbio na izletištu Ilinčica, još uvijek je aktivan, potvrđeno je za Tuzlainfo iz PVJ Tuzla.

Kako nam je kazao starješina PVJ Tuzla, vatrogasci su tokom cijele noći bili na terenu, međutim požar nije u potpunosti ugašen ali je pod kontrolom.

“Vatrogasci su na terenu, požar je pod kontrolom i očekujemo da će biti ugašen tokom dana” – kazao je Jahić u izjavi za Tuzlainfo.

Jahić dodaje da su svi požari koji su se u posljednje vrijeme desili u Tuzli, su uzrokovani ljudskim faktorom.

“Više od 90 posto požara koji se dese na području grada su uzrokovani ljudskim faktorom. Neki namjerno, a neki slučajno, paljevinom biljne mase prilikom čišćenja dvorišta” – kazao je Jahić.

Jahić dodaje da građani, posebno danas i u narednim danima ne bi trebali paliti vatru i čistiti zbog najavljenih visokih temperatura.

“Za danas je izdato upozorenje za Tuzlu zbog visokih temperatura. Svi bismo trebali biti oprezni jer je zemlja suha, trava također i brzo dolazi do širenja požara, tako da apelujem na građane da ne pale vatru” – zaključio je Jahić.

Podsjećamo, vatrogasci su se nedavno više od dva dana borili sa šumskim požarom u Čajićima, a nakon gašenja su pronašli i kanister sa benzinom, pa se pretpostavlja da se i u ovom slučaju radilo o namjernom uzrokovanju požara. /Tuzlainfo/