U TK sve više zaraženih korona virusom, hospitalizovano i sedmero djece

by Tuzla Info
| 10:00

Na području Tuzlanskog kantona situacija sa s koronavirusom se usložnjava. Stručnjaci smatraju da će u narednom periodu broj oboljelih biti još veći.

Ovakvoj situaciji svakako doprinosi vrijeme godišnjih odmora, kada veliki broj građana ulazi i izlazi iz BiH. Trenutno je prisutan Omikron soj virusa korona koji ima blaže simptome, međutim kliničke slike se usložnjavaju kod nevakcinisanih osoba.

“U posljjednih sedam dana, svaka druga osoba koja je testirana bila je pozitivna. Međutim ono što je dobro još uvijek nam je aktuelan Omikron soj , koji daje blage simptome, pa većina tih osoba koje su zaražene, ne zahtijevaju hospitalizaciju , nego je to kućna izolacija i kućno liječenje” – kazala je u izjavi za RTV Slon dr. u Zavodu za javno zdravstvo TK, Amela Mujanović.

 

Za razliku od prethodnih sojeva korona virusa, Omikron soj sve više je prisutan kod djece. Među 22 hospitalizovanih u UKC Tuzla ima i djece.

“Sedam osoba su djeca u dobi do deset godina, odnosno troje je novorođenčadi, troje djece do tri godine i jedno dijete u dobi do 10 godina, koji su smješteni u Kliniku za dječije bolesti UKC Tuzla. Prema našim saznanjima oni nemaju drugih bolesti , nemaju komorbiditeta i trenutno su u stabilnom stanju. Ostalih 15 osoba su smješteni na Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla, to su ove osobe starije životne dobi preko 60 godina i kod svi njih imaju još neki komorbiditeti, najčešće su to kardiovaskulrne bolesti, hronične plućne bolesti, neurološke i maligniteti, nažalost” dodaje dr. Mujanović.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.