„Umihanićeva Vlada nije uradila ništa“: Radnici propalih firmi iz TK najavljuju svakodnevne proteste

by admin
| 9:15
2008 protesti

Radnici propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona, organizirani kroz Sindikat solidarnosti, najavljuju svakodnevne proteste ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sve dok se ne riješe njihovi zahtjevi.

 ”Vlada TK nije ništa učinila, a prošlo je već pet mjeseci. Ova vlada je gora od Čauševićeve vlade ” ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena potpredsjednik Štrajkačkog odbora “Dite” Hrustan Muminović.

Navodi da radnici čuvaju fabriku 24 sata te da je u “Diti” napravljen kriminal u vrijednosti od 41.700.000 KM za koji niko nije odgovarao.

”Da sam ja ukrao jedno drvo sada bih bio u zatvoru. Tri godine nemamo plate, četiri nam godine nam nije uvezan radni staž, pa gdje smo mi?! Vode me kao radnika, ali ja nisam ni radnik ni socijalni slučaj ” kaže Muminović.

Smatra također da Sud i Tužilaštvo ništa ne rade, te da “direktori slobodno hodaju, kao da je ovo normalna država, dok pojedine od radnika hapse, privode i saslušavaju”.

Radnici su najavili da će sutra biti pred sudom u Tuzli, a od srijede ponovo pred Vladom TK mada, kako tvrdi Muminović, od toga nema koristi “jer je premijer na godišnjem odmoru dok radnici nemaju novca niti znaju kako će djecu poslati u školu”.

 ”Sindikat solidarnosti podržava radnike “Dite” koji će svakodnevno pred Vladom TK protestirati dok se ne riješi njihov poblem. Inače, Sindikat podržava svaku akciju radnika koji se bore za svoja prava.

Juče smo podržali prosvjetare. Sasvim je normalno da se moramo boriti za radnička prava ” kaže u izjavi za Fenu Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti.

(Fena) / Foto: Arhiv – Oslobodjenje

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.