DSO Promus

četvrtak, 01 Avgust 2019 21:11

Požar ostavio posljedice: Sve manji broj kupaca na Gradskoj pijaci u Tuzli

0108 pijaca

I pet mjeseci nakon požara koji je zahvatio Gradsku pijacu u Tuzli vrijeme kao da je stalo. Prodavci i dalje pronalaze razne načine kako bi nadoknadili izgubljeno, a kupci kao da su izgubili naviku dolazaka.

Ne treba posebno napominjati da je požar ostavio višemilionske štete i prodavcima, ali i preduzeću koje upravlja pijacom. Veći dio pijace danas je osposobljen za rad, a prodavci pozivaju stare, ali i nove kupce da se vrate navikama kupovine na gradskoj tržnici.

Larisa Čolo jedna je od trgovkinja sa Gradske pijace u Tuzli, kojoj je požar u februaru ove godine uništio svu robu koju je prodavala. Većini trgovaca, kao i Larisi, zarada od prodaje je jedini izvor prihoda. Prodavci su i dalje u gubicima, a morali su krenuti od početka, budući da imaju i dugovanja prema dobavljačima.

– Ne mogu se pohvaliti ni s poslom ni s mušterijama. Svijeta nema, nije kao nekad. Zadnje dvije-tri godine su slabije, ali nakon požara totalno je stao posao – priča Larisa.

U sve ono što su godinama ulagali Larisa i njen suprug, kažu nam, otišlo je u neprovrat. Rezervnu varijantu za posao nemaju.

– Imam dvoje djece, školujem oboje. Muž i ja smo tu, radimo. Da nešto bolje ima da bismo tražili, nema posla općenito nigdje – kaže Larisa.

Osim štete koju su u požaru pretrpjeli zakupci štandova i prodavci, šteta preduzeća ''Tržnice – Pijace'' je oko pola miliona maraka. Uzrok požara ni nakon pet mjeseci nije poznat.

– Nemamo zvanične rezultate od nadležnih pravosudnih organa. Znama da se istraga vodi i da su nakon požara poduzete sve mjere. Čim budemo imali neke zvanične informacije bit ćete upoznati – navodi Selma Isaković-Ćorić, direktorica preduzeća Tržnice-pijace d.o.o. Tuzla.

Prodavci na Gradskoj pijaci u Tuzli su na svojim radnim mjestima. Iako zabrinuti za svoju egzistenciju, kreditno zaduženi, pozivaju kupce da se vrate starim navikama i kupovini na centralnoj pijaci u Tuzli.

(TI/federalna.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu