DSO Promus

četvrtak, 01 Avgust 2019 18:25

Sindikat solidarnosti TK: Vlada FBIH ne treba pomagati Aluminij, uništili su sami sebe

0108 kopic

Apsurdno je i neshvatljivo da Aluminij traži pomoć od Vlade FBiH, a da pri tome uprava ovog kombinata ne dozvoljava uvid u poslovanje, kao ni u transakcije, kako bi se ustanovilo kome su davani novci.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić, koji je najavio da će radnici uništenih tuzlanskih preduzeća izaći na proteste, ukoliko Federalna vlada odobri sanacioni program za nekadašnjeg mostarskog giganta u iznosu od 300 miliona KM, od čega u prvoj fazi 70 miliona KM.   

"To je nemoralno. Aluminij je uništio sam sebe. Njegovi radnici uništili su sami sebe. Imali su bezobrazno visoka primanja! U vrijeme kada je u tuzlanskom Polihemu plata bila od 250 do 300 KM, prosječna plata u Aluminiju bila je više od 3.350 KM. Osim toga, imali su i bezobrazno velike otpremnine. Sjetimo se da je bivšem direktoru Miji Brajkoviću isplaćeno 500.000 KM otpremnine kada je otišao u penziju", ističe naš sagovornik, te dodaje:

"Radnici Aluminija podigli su u bankama više od 15 miliona KM kredita. Računali smo da je to po radniku u prosjeku više od 15.000 KM. Radnici tuzlanskih firmi, s druge strane, nisu mogli podići kredit ni od 1.000 KM, jer ga ne možete vraćati sa platom od 300 KM".

Klopić spočitava i nacionalnu strukturu zaposlenih u nekadašnjem mostarskom gigantu. 

"To je aparthejd firma, jer u njoj niko drugi osim Hrvata nije mogao raditi. Na ulazu je stajao natpis 'Zabranjeno za Bošnjake, Srbe i pse'! Za razliku od Aluminija, s ponosom, ističem da su u Polihemu radili i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i Romi i svi drugi narodi. Osim toga, Polihem je imao 1.000 radnika i bili smo daleko veći neto izvoznik neko Aluminij. Uništeni smo i niko nije plakao za nama, kao ni za desetinama uništenih firmi u TK. Sad je plač i kuknjava za Aluminijem. Zašto plakati za takvim preduzećem?", pita Kopić. 

Prema njegovim riječima, iza mostarskog Aluminija stajao je i stoji HDZ BiH. 

"Dragan Čović, koji nije predstavnik neke institucije niti je u menadžmentu Aluminija, već samo predsjednik HDZ-a BiH, pregovara sa Sindikatom?! To je van svake pameti. To je ujedno i dokaz da HDZ BiH stoji iza Aluminija", navodi Klopić. 

On ističe da Vlada FBiH samo formalno ima 44 procenta vlasništva, a da se u suštini nije pitala ni za šta. 

"Upravljačku strukturu i menadžment postavljao je HDZ BiH. Postavljali su svoje kadrove, izvlačili su novac i pljačkali Aluminij, a sada traže da im Vlada FBiH pomogne. Pa neće moći! Ne može Vlada FBiH biti nekome majka, nekome maćeha", kategoričan je predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Ukoliko novac za sanacioni program Aluminija bude izdvojen, on najavljuje proteste radnika bivših tuzlanskih firmi ispred zgrade Vlade FBIH. 

"HDZ BiH će vjerovatno nastaviti ucjenjivati Vladu FBiH, koja u Aluminij nije mogal poslati ni inspekcijske organe, ni Poreznu upravu, ni finansijsku policiju. Niko nije mogao ući u Aluminij i provjeriti finansijsko stanje. Apsurdno je sada im pomagati", zaključuje Kopić u razgovoru za Vijesti.ba.

(TI)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu