Tuzla: Otvorena izložba “Tri života Sarajevske hagade” (VIDEO)

by nedim
| 13:08

U Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović  otvorena je izložba „Tri života Sarajevske hagade“ koja prati put Hagade od Španije, preko Italije pa do Sarajeva, u kojem je našla trajni dom u u Zemaljskom muzeju.

Postavka izložbe “Tri života Sarajevske hagade” je u organizaciji i izdanju Zemaljskog muzeja BiH, u saradnji sa Američkim kutcima, konkretno Američkim kutkom pri NUB Derviš Sušić i Centrom za kulturu Tuzla.

Na otvaranju su govorili direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Dženan Jusufović, zatim Sanja Dukić, u ime Američkog kutka i Ana Marić iz Zemaljskog muzeja BiH, koja je i otvorila izložbu.

Ovaj projekat je podržan od strane Ambasade SAD-a u BiH. Riječ je o istorijskom putu Sarajevske hagade, od Srednjeg vijeka, preko Italije, pa do Sarajeva, gdje ju je krajem 19. stoljeća otkupio Zemaljski muzej BiH. 

Sarajevska hagada je do sada bila izložena u svim gradovima u kojima postoji Američki kutak, pri bibliotekama širom BiH, te su izložbu do sada pogledali stanovnici Mostara, Trebinja, Brčkog, Bijeljine i Tuzle.

Izložba ostaje otvorena do 6.augusta, 2019.godine.

Radi se od jednom  od najljepših i najvrijednijih srednjovjekovnih jevrejskih rukopisa.

Izložba, prati put ovog rukopisa od njegovog nastanka u 14. vijeku u Kraljevstvu Aragon do kraja 18. vijeka, kada je Hagadu otkupio Zemaljski muzej u Sarajevu.

Više u videoprilogu RTV7:

(TI)