Kaleidoskop: Radionice sa priznatim umjetnicima privukle pažnju mladih

by nedim
| 21:15

U sklopu 11. festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji je završen jučer, održan je niz zanimljivig događaja.

Jedan od onih koji su privukli veliku pažnju je i radionica sa Marčelom, na temu “Muzika i odnos prema društvu”, kojoj je prisustovao veliki broj mladih ljudi, ljubitelja muzike i književnosti ovog sjajnog umjetnika.

“Ideja je naučiti da slušamo jedni druge, jer se to u ex-Yu prilično zaboravilo, a to je često važnije od činjenice da li mi imamo tačan odgovor ili nemamo. Ovo su druženja gdje se polemiše, gdje se govore mišljenja gdje nije nužan cilj da iznađemo objektivan odgovor na ono što pitamo. Cilj je da naučimo da slušamo jedni druge i kroz to šta ko od nas misli nekako približimo nečemo što je čak možda i objektivan odgovor, ali je mnogo veće bogatstvo u tom međusobnom slušanju,” istakao je Marčelo.

Svi prisutni u Kući plamnea mira mogli su uživati u druženju i razgovoru sa ovim istaknutim umjetnikom.

Radionica udaraljki sa perkusionistima Orhanom Maslom i Antonijem Pešikanom, također privukla veliki broj zainteresiranih.

Dobar dio života Orhan Oha Maslo je perkusionista. Bio je i dugogodišnji član benda Dubioza kolektiv i jedan od osnivača Mostar Rock  School, te na jedinstven način prenosi znanje početnicima. Anton Tony Pešikan zna kako dugogodišnje iskustvo perkusioniste prenijeti djeci. Iako, su afrički instrumenti uglavnom nepoznanica, nije krio optimizam da će se dopasti svim učesnicima, jer u pitanju su udaraljke.

“Udaraljke su svima zabavne, bili profesionalac ili ne, a to je nešto što može da okupi ljude vrlo brzo, a može se naći neki trik da svi učestvuju i to je možda neka najljepša strana ove radionice udaraljki,” istakao je Orhan Maslo.

Radionica je bila namijenjena svima, bez obzira na dob ili prethodno muzičko iskustvo, te su svi učesnici zaista mogli uživati u druženju.

(Tuzlainfo.ba)