Trećina kompanija ima manjak radne snage: Ove radnike traže u Švajcarskoj!

by admin
| 8:15
2408 svic

Švajcarskim preduzećima nedostaju kvalifikovani radnici, menadžeri i tehničari, a svaka treća firma u 2014. imala je problema u pronalaženju adekvatnog osoblja.

S problemima u zapošljavanju za potrebna zanimanja u ovoj godini suočilo se 33 odsto anketiranih kompanija u Švajcarskoj (od njih 752), za razliku od njih 33 odsto u 2013. godini, pokazala je studija kompanije Menpauer svis (Manpower Suisse), specijalizovane za privremeno zapošljavanje, piše švajcarski list 24 sata.

Švajcarski preduzimači, pored nedostatka osoblja navedenih zanimanja, prijavljuju i nestašicu stručnog finansijskog osoblja, kao i vozača. Na šestom mjestu nalaze se trgovački predstavnici, nakon što su prošle godine privremeno nestali s liste od 10 najdeficitarnijih kadrova.

Sedmu poziciju među nedostajućim profesijama drži hotelsko i restoransko osoblje (osmo mjesto u 2013), ispred sekretara i administrativnih službenika, koji su u prošloj godini zauzimali treće mjesto.

Na devetoj poziciji su inženjeri (na sedmoj u 2013), a na posljednjoj, desetoj, nalaze se projekt-menadžeri kojih na listi deficitarnih kadrova nije bilo od 2010. godine.

Glavni razlozi nestašice radnika ovih struka nisu se promijenili u odnosu na prošlogodišnje. Kompanije ponovo navode nedostatak specijalizovanih struka i odgovarajućih sertifikata.

(Izvor: agencije)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.