Zagreb: Predsjednik R Hrvatske primio izaslanstvo Hrvata iz Tuzle

by admin
| 5:07
0201 josipovic

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike Hrvata s područja Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini,  na čelu s Mijom Krešićem, zastupnikom u Skupštini Tuzlanskog kantona, te ministrima u Vladi Tuzlanskog kantona, Božom Antunovićem i Zvonimirom Iveljićem. 

Politički predstavnici Hrvata s područja TK zahvalili su predsjedniku Josipoviću na kontinuiranoj potpori njihovim nastojanjima da osiguraju opstanak i jednakopravnost u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Naglašena je potreba razvijanja dobrih odnosa BiH i Hrvatske. Predstavnici Hrvata istakli su pozitivne pomake u međunacionalnim odnosima nakon posjete predsjednika Josipovića Tuzli, u sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je konstatirano kako Vlada Republike Hrvatske, posebice putem Državnog ureda za Hrvate izvan RH pruža važnu pomoć usmjerenu na povratak, izgradnju institucija, te kulturnu, prosvjetnu i druge djelatnosti.

Naglašeno je kako se i dalje treba raditi na pravima vezanim za konstitutivnost hrvatskog naroda, posebno kada je riječ o obrazovanju na hrvatskom jeziku i programu nacionalne skupine predmeta u javnim školama. Kao problem, istaknuta je i potreba razmjerne zastupljenosti Hrvata u javnim službama i poduzećima. 
Predsjednik Josipović je istaknuo kako su odnosi s BiH iznimno važni za Republiku Hrvatsku te da će Hrvatska nastaviti svoju politiku dobrosusjedskih odnosa i pomagati projekte važne za hrvatski narod u BiH. Suradnja dviju država, te skladni međunacionalni odnosi u BiH najbolje su jamstvo jednakopravnosti naroda i građana u BiH i jamstvo uspješnog europskog puta za prijateljsku Bosnu i Hercegovinu – saopšteno je iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

(TI) 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.