U srijedu počinje „Sajam šljive“: Predstavlja se 230 izlagača, očekuje se 30.000 posjetitelja

by admin
| 9:16
2508 sljive

Sve je spremno za održavanje 41. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive, koji će se od 27. do 30. augusta održati u Gradačcu – kazao je u izjavi za Fenu direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

Istaknuo je da će na 13 000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora svoje proizvode predstaviti oko 230 izlagača iz BiH, zemalja regiona, Jordana i Turske.

– Ovo je dobra prilika da proizvođači i prerađivači hrane i pića, ali i oni koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava, svoje proizvode predstave na jednom mjestu i razmijene poslovna iskustva- istaknuo je Topčagić.

Na Sajmu se očekuje, dodao je, između 25.000 i 30.000 posjetitelja.

– Iako je ova godina izuzetno teška za poljoprivredne proizvođače i prerađivače, na gradačačkom Sajmu šljive će se predstaviti najznačajnije firme u oblasti mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini, mljekare: “Lactalis BH”, “Zott SEE”, “Dukat”  i “Milkos”, čije će proizvode posjetitelji moći kušati na sajamskim izložbenim štandovima – dodao je Topčagić.

Kao novinu ovogodišnjeg sajma on je naveo saradnju s kompanijom i poljoprivrednim gazdinstvom „Krušik“ d.o.o. iz Modriče, gdje će biti održano stručno savjetovanje i ocjenjivanje kvaliteta rakija.

Inače, ovo porodično preduzeće bavi se uzgojem voća na oko 25 hektara i u vlastitoj destileriji proizvodi 11 vrsta rakija s godišnjim kapacitetom od oko 20.000 litara.

I ove godine bit će nekoliko kolektivnih izložbi privrednih potencijala općina, kantonalnih privrednih komora i grupacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Turističke potencijale predstavit će Turistička zajednica FBiH i Turistička zajednica TK.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.