Isplata na julskoj penziji: Vlada TK obezbijedila novac za pomoć penzionerima

by Tuzla Info
| 15:30

Nešto više od 3,5 miliona KM za pomoć penzionerima sa područja Tuzlanskog kantona, sutra će biti doznačeno Federalnom zavodu PIO/MIO, dogovoreno je na radnom sastanku premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra finansija Suada Mustajbašića. Radi se o finalnoj realizaciji Sporazuma Vlade Tuzlanskog kantona i Zavoda, a u vezi sa isplatom jednokratne pomoći penzionerima sa najnižim penzijama u Tuzlansnskom kantonu. Ova pomoć, u iznosu od po 100,00 KM, osigurana je za ukupno 35.466 penzionera koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 410,08 KM.

„Ovaj Sporazum je jedna od mjera iz ekspozea, odnosno mjera iz sporazuma koalicione većine koja se odnosi na jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom. Iako je rok za implementaciju ove mjere 1. septembar, kako bismo omogućili što skoriju implementaciju ovih sredstava, Vlada Tuzlanskog kantona će sutra Federalnom zavodu doznačiti 3.546.600,00 KM, a kako bi i Zavod imao dovoljno vremena da provede ostalu proceduru do isplate redovne penzije za mjesec juli 2022. godine“, kazao je premijer Halilagić.

„Obavezali smo se da penzionerima pomognemo u ovom teškom vremenu i Ministarstvo finansija je osiguralo sredstva za transfer“, kazao je ministar Mustajbašić.