Esencijalna lista: Isti lijekovi u TK 88,50 KM, a u RS 42,05 KM

by admin
| 21:12
0302 lijekovi

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) donijela je odluku o izmjeni odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja TK.

Ministar zdravstva Alen Kamerić izvijestio je da se odluka mijenja u dijelu zakonske regulative s obzirom da se prilikom donošenja prvobitne odluke radilo o štamparskoj greški, pa se član 83 stav 1 Zakona o lijekovima mijenja tekstom člana 8 stav 1 istog Zakona.

Samim time, obavijest koju je ovo Ministarstvo dobilo od Federalnog ministra zdravstva da je odluka Vlade TK nezakonita, ovom izmjenom dobija na svojoj zakonskoj pravosnažnosti.

Također, u ovoj odluci mijenja se još jedan dio koji se odnosi na član 1, dok se član 5 stav 2 u cjelosti briše.

Naime, federalni ministar zdravstva upozorio da je odluka Vlade sporna jer navodi na favorizaciju farmaceutskih kuća i pregovoranja o cijenama lijekova.

– Mi niti jednim postupkom nismo išli u pregovaranje sa farmaceutskim kućama. Uputili smo dopis da se same farmaceutske kuće izjasne po kojoj cijeni će dostaviti lijek koji će biti na teretu Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ni u jednom trenutku nije bilo, kako se u upozorenju federalnog ministra navodi, pregovaranja o cijenama – kazao je Kamerić.

Ministar je uporedio i listu određenih lijekova koji su u slobodnoj prodaji u apotekama na području TK sa cijenom od 88,50 KM dok isti lijekovi u apotekama u RS-u, konkretno u Loparama koštaju 42,05 KM.

– Da ne bi bilo da smo poredali samo cijene između FBiH i RS, ako pogledate zvanični akt ZZO Hercegovačko-neretvanskom kantonu i njihovu listu lijekova koja je primjenjiva od 1. marta jasno se vidi da su pojedini lijekovi znatno jeftiniji nego što se nalaze na federalnoj listi lijekova. Znači, ako federalni ministar donosi esencijalnu listu lijekova, odnosno obavezujuću listu lijekova, on mora vršiti i nadzor nad sprovođenjem svoje odluke. Radi čega se federalni ministar nije obratio HNK na način kao što se obratio našem Kantonu -upitao se Kamerić.

On je istakao da građani TK moraju znati da ovo što Ministarstvo radi jeste da se postigne ušteda u budžetu TK, odnosno u budžetu ZZO TK.

– Prema podacima kojima raspolažem, u prvih šest mjeseci budžet ZZO za potrošnju lijekova je probijen za više od 2.000.000 KM. Ukoliko se ova tendencija nastavi do kraja godine, naši građani neće imati dostupne besplatne lijekove nego će morati te lijekove kupovati u apotekama – rekao je Kamerić.

(Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.