„Rudnici nematala Kladanj“: Tuzlanski „Rudar“ pokreće proizvodnju, posao za 45 radnika

by admin
| 5:51
2407 rudnik kladanj

Vlada Tuzlanskog kantona na jučer održanoj sjednici dala je saglasnost na prijenos Ugovora o koncesiji za eksploataciju magnezita na ležištu “Konjuh” u općini Kladanj sa „Rudnici nematala Kladanj” d.o.o. Kladanj na ,,Rudar” d.o.o. Tuzla.

Odluka je jedan u nizu usaglašenih koraka ka pokretanju eksploatacije magnezita u preduzeću „Rudnici nematala Kladanj” d.o.o. Kladanj. 

Vlada Tuzlanskog kantona je prethodno prihvatila Informaciju o aktivnostima na pokretanju eksploatacije magnezita u „Rudniku nemetala Kladanj” i način pokretanja eksploatacije ove mineralne sirovine na osnovu hodograma aktivnosti na prijenosu Ugovora o koncesiji.

Naime, preduzeće ,,Rudar” d.o.o. Tuzla je iskazalo namjeru za pokretanje proizvodnje, odnosno eksploatacije magnezita u Rudniku čiji je osnivač i jedini vlasnik Vlada TK.

 Vlada je donijela i Zaključak kojim se obavezuje da će iz sredstava Escorow računa obezbijediti odgovarajuća sredstva za povezivanje radnog staža radnika u Rudniku nemetala Kladanj d.o.o. Kladanj koji budu stekli uslove za penzionisanje, a koji će potpisivanjem Ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji između Rudnika nemetala Kladanj i do.o.o Rudar Tuzla, biti preuzeti u radni odnos na neodređeno radno vrijeme.

Shodno ranije postigunutom dogovoru Rudar d.o.o. će preuzeti 12 radnika, uposlenika Rudnika nemetala Kladanj, a shodno Odluci Vlade Tuzlanskog kantona novčana sredstva za jednog zaposlenika Rudnika nemetala Kladanj, koji je stekao uslove za penzionisanje, osigurat će se kroz Program korištenja sredstava sa Escrow računa.

Osim preuzimanja trenutno uposlenih radnika Rudnika nemetala, Rudar d.o.o. planira da za potrebe eksploatacije magnezita u naredne tri godine uposli dodatnih minimalno 45 radnika.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.