„Ljepota različitosti“: Festival okupio 1.000 mladih sa tuzlanske regije

by admin
| 9:13
0201 festival

Podjelom 150 novoodišnjih paketića djeci u izbjegličkom kampu Mihatovići kod Tuzle, u utorak 31. decembra 2013. godine okončan je Treći festival kreativnosti „Ljepota različitosti“. Iako praćen nedostatkom finansijskih sredstava za organizaciju Festival je okupio oko hiljadu mladih osoba koje su tokom pet dana trajanja sudjelovale u kreativnim radionicama, predavanjima, priredbama i druženju.

Nažalost, gosti iz Srbije koji su kao i prethodnih godina trebali biti učesnici Festivala, nisu mogli doputovati, jer organizator nije mogao pokriti troškove dolaska. Ipak, brojni sadržaji koji su priređeni građanima Tuzle i okoline, te interesovanje publike, pokazali su da se radi o jednom od najznačajnijih festivala koji se održavaju u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost „CMOK“ BiH, Festival kreativnosti „Ljepota različitosti“ organizovan je u Tuzli od 26. do 30. decembra 2013.pod motom „Make different“. Mladi su se okupili želeći da kroz kreativni rad i nezaboravno druženje upute poruke kako kreativnošću i učenjem žele da promijene društveni ambijent koji ne daje nadu, optmizam i šansu da mladi ljudi budu primijećeni. U organizaciji su sudjelovale tuzlanske osnovne i srednje škole:Hemijska, Rudarska, Saobraćajna, Medicinska, Srednja Mješovita škola Tuzla, zatim OŠ “Brčanska Malta”, OŠ “Jala” i OŠ “Centar”, te OŠ „Gornji Rainci“ iz Kalesije.

Mladi su sudjelovali u radu škole fotografije, zatim radionicama kreativnog pisanja, koje su vodili tuzlanski pisci, te Kreativnom maratonu, u kome se svoje vještine i umijeća pokazali učenici pomenutih škola. Za odrasle učesnike Fesivala i nastavnike organizovane su radionice: „Kako organizovati kulturno-umjetnički događaj“ i „Kako organizovati press konferenciju“. Uporedo sa ovim aktivnostima oko 500 učenika je kreiralo originalne novogodišnje čestitke, koje su u subotu i nedjelju 29. i 30. decembra, poklanjali građanima Tuzle. Tokom cijeloga trajanja Festivala provođena je akcija „Jedan učesnik-jedan slatkiš“, u kojoj su prikupljeni slatkiši za pravljenje 150 novogodišnjih paketića za djecu izbjegličkog kampa Mihatovići, kod Tuzle.

Festival su podržali Pozorište mladih, koje je učesnicima Festivala priredilo izvrsnu predstavu, koja je izazvala smijeh do suza, u satiričnom imitiranju estradnih zvijezda, te redovni pokrovitelj Festivala, BMG Bosanska medijska grupa, sa svojim organizacijskim resursima.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.